MITT MØTE MED ELDREOMSORGEN

Må det være ensomt å bli gammel? For en stund tilbake bestemte jeg meg for å ta steget ut i eldreomsorgen, og hjelpe til på et område vi alle vet at det trengs. Nå har jeg jobbet som frivillig i fire måneder på et eldresenter her på Sørlandet, og jeg kan ikke se for meg at jeg noen gang skal slutte med mine ukentlige besøk. For hva skjer egentlig i eldreomsorgen? Jeg har skrevet lite om dette, og etter alle disse ukene har jeg dannet meg et intrykk som jeg gjerne vil forsøke å dele med dere på best mulig måte. For ja, det er ensomt å bli gammel. Men, nei - det burde ikke være det.

De tre første gangene jeg var på eldresenteret, kjørte jeg gråtende hjem igjen. Tårene bare trillet, og jeg hadde helt vondt i hjertet. Jeg var redd jeg ikke var sterk nok til å være på et sykehjem, jeg fikk så vondt av de gamle menneskene som egentlig bare ville ha selskap. Jeg hadde problemer med å se all ensomheten på såpass nært hold. Og jeg hadde lyst å ta de alle med meg hjem. Men jeg måtte bestemme meg for å ta meg sammen, bli ordentlig kjent med personene som var der og gi det sykepleierne ikke har muligheten til. Jeg ville gi tid. Tid til å snakke og lytte. Tid til individuell omsorg.

Jeg har spurt de eldre jeg har blitt kjent med hva de savner i hverdagen sin på sykehjemmet, og svaret er alltid det samme. De savner familien sin. Den største frykten de gamle har, er å bli glemt. En samtale med en gammel dame jeg har blitt så glad i, har spesielt brent seg inn i hjertet mitt. Hun begynte å gråte når jeg stilte spørsmålet om hva hun ønsket seg til jul. Hun ønsket seg bare en ting. Et besøk av barnebarna sine. Hun var 100% klar over at sengen hun nå ligger i, er siste stoppested. Siste stoppestedet før døden. Det er vanskelig å vite hva det riktige er å si i en slik situasjon. For det finnes ikke noe riktig å si. Det gjør så vondt, og det er så trist at det er slik for såpass mange. En annen gammel mann jeg snakker mye med, hadde et annet ønske. Å få se oldebarnet sitt, som han ennå ikke hadde fått møte. Oldebarnet er over ett år.

Men jeg skal ikke dømme, jeg ønsker bare å oppfordre. Har du et familiemedlem på eldresenter, ta turen dit for å besøke. Det betyr så mye mer enn du kanskje tror, et lite besøk betyr verden for personen som ikke har annet på planen sin enn å bare være på samme sted. Alle de gamle jeg snakker med, sier at en halvtimes besøk er mer enn nok. De krever ikke flere timer med besøk, de ønsker bare å føle at de fortsatt er en del av familien. At de ikke er glemt. Det er så viktig å huske at det eldre mennesket fortsatt er den personen han eller hun pleide å være. En mamma, en pappa, en venn, en bestefar og bestemor. Helsen har forandret seg, men ønsket om å få muligheten til å være litt sammen med familien sin vil alltid være der.

Hver torsdag er jeg på eldresenteret. Jeg gleder meg til hver eneste gang, rett og slett fordi jeg ser hvor mye glede det gir. Jeg spiller yatzy med beboerne, har gode samtaler, går tur med de som ønsker når været tillater det og prøver å skape glede i en hverdag som ellers fort kan bli grå. Jeg vet det skaper glede. Sist gang jeg var på besøk, ble det full allsang med julesanger i stuen sammen med de eldre og det var virkelig rørende. Smilene når flere av de ser meg er ubeskrivelig, og jeg blir alltid møtt med klemmer. På torsdag tok en av mine gamle venner forsiktig tak i meg, og hvisket meg i øret at "jeg har blitt så utrolig glad i deg, Kristina". Hun gleder seg hele uken til jeg skal komme. Torsdager har plutselig blitt en ekstra fin dag for mange på eldresenteret. Og det er så godt å vite at noe som egentlig er så lite, kan gjøre så mye.

Tid er den fineste gaven du kan gi. Spesielt nå i julen, hvor dagene blir ekstra ensomme for mange eldre. Ikke glem bort de som sitter på eldresenteret, de trenger deg og de trenger å få se menneskene de er glad i på lik linje med oss. Vi trenger mer familieomsorg. Det nytter ikke legge alt over på sykepleiere og hjelpepleiere, de har ikke tid eller mulighet til å gjøre mer enn jobben sin. Som er å gi pleie. Den gode, trygge og nære omsorgen må komme fra der den skal. Familien.

94 kommentarer

Maren

15.12.2016 kl.16:48

Du er så god Kristina! Er 25 årig er så heldig å ha både mormor og morfar fortsatt. Prøver å få besøkt dem i alle fall en gang i uka og det er så koselig! Mine besteforeldre bor hjemme, men jeg kan ikke se for meg at jeg hadde besøkt dem sjeldnere om de hadde bodd på sykehjem eller lignende:) foreldrene mine bor ikke i samme by som meg, så besteforeldre e mine er ekstra viktig:)

15.12.2016 kl.17:01

For ett fint innlegg, Kristina! Og takk for at du er du 😄Tenk at så "lite" kan glede mennesker som er på sitt siste stoppested i livet! Jeg jobber selv innom eldreomsorgen og ser hvor mye ett lite besøk fra familie og venner, samt arrangementer på huset betyr for de eldre! Håper du får en strålende torsdag videre 😊 Stor klem til deg ❤️

Hilde Madelen

15.12.2016 kl.17:01

For noen flotte ord du har kommet med her, Kristina! Er helt nydelig å se hvordan du gjør en forskjell for de eldre på eldresenteret. Sånne som deg skulle vi hatt flere av <3 du er god som gull, sjøl om jeg ikke kjenner deg :-)

Sarah

15.12.2016 kl.17:02

Fikk helt tårer i øynene av dette innlegget! Kjenner ingen som bor på sykehjem eller som er så gamle, men får helt vondt i hjertet mitt av det du skriver her! Når min bestemor blir så gammel at hun kanskje må på sykehjem, da skal jeg passe på å besøke så ofte jeg kan <3

Kaisa

15.12.2016 kl.17:05

Hei! Kjempefint og rørende innlegg. Har du ikke tenkt på å bli sykepleier? :-)

15.12.2016 kl.17:16

Du er fantastisk! <3

Jenni

15.12.2016 kl.17:17

Siden jeg har hatt både mor og far på sykehjem, kjenner jeg godt til det du beskriver og dette innlegget, er det beste jeg har lest på lenge. Utrolig viktig og flott at du tar deg tid til dette Kristna.

Karoline

15.12.2016 kl.17:21

Ok Kristina, dette avgjør det...du MÅ se Derek! Det er virkelig den mest hjertevarmende, fine og morsomme serien du kan se om eldreomsorg!!

Veldig fint tiltak du gjør Kristina, det er utrolig viktig!! Selv har jeg bare en besteforeldre igjen, men han bor hjemme på gården, så jeg får treft han ganske ofte:)

Anette

15.12.2016 kl.17:35

Fantastisk innlegg, tusen takk❤

Eline

15.12.2016 kl.17:58

Herlighet, så fint! Du gjør en fantastisk jobb og er et eksempel til etterfølgelse.

Ragnhild

15.12.2016 kl.18:09

Varmer hjerte å lese. God du. :) Hvordan begynte du med dette? Tok du kontakt med eldresentre eller? Kan du ikke fortelle litt om det.

Lene

15.12.2016 kl.18:10

Så utrolig fint gjort av deg <3 trist for dem som ikke har familie :(

Marte

15.12.2016 kl.18:14

Veldig fint innlegg. Dette er virkelig noe å tenke over! Fort gjort å glemme i en travel hverdag, men det er så viktig, spesielt for de som har familie på et sykehjem.

Det er kjempefint av deg å jobbe frivillig på sykehjemmet, det skal du ha!

Klem <3

Samira

15.12.2016 kl.19:08

For et innlegg Kristina <3 Du har alltid vært medmenneskelig og tvers igjennom god; både med mennesker og dyr. Selv har jeg arbeidet på dementavdeling deltid i noen år ved siden av studiene og de historiene du forteller ovenfor, har også jeg hørt flere av.. Godt å høre at du bidrar og oppfordrer andre til det samme. For det koster så lite.. Bare litt tid <3

Maria

15.12.2016 kl.19:33

Fantastisk innlegg, Kristina <3 er så enig!

Julie

15.12.2016 kl.19:52

Du fikk meg til ä gräte Kristina.

Du er et vakkert menneske.

Jannicke

15.12.2016 kl.19:58

Du har hjerte av gull❤❤❤

Ida

15.12.2016 kl.20:04

Så fantastisk! Du er god du, Kristina <3 Jeg har jobbet på sykehjem selv og jeg kjenner meg så utrolig godt igjen i det du skriver.

Trudebr

15.12.2016 kl.20:10

For et fint og rørande innlegg! Du har så fine verdier og holdninger! Tenk at en så "liten" handling kan bety så masse? håper dette inspirerer flere til å reise på besøk, det skal virkelig ikke mer til! Du har et hjerte av gull <3 du gjør en forskjell, vær stolt over deg sjøl! God klem <3

marte josefine

15.12.2016 kl.20:13

Flott gjort og skrevet, veldig bra at du setter søkelyset på dette <3

Sofie

15.12.2016 kl.20:40

Du er god <3

Daniela

15.12.2016 kl.20:43

Du er så god❤️ Dette bringte tårer i mye øyne 😔 Absolutt noe vi må tenke mer over!

Monika

15.12.2016 kl.20:52

For et flott innlegg om et viktig tema! Jobber selv som sykepleier i hjemmebasert omsorg. Får ofte en vond klump i magen fordi vi ikke har mer tid til å bare sitte å snakke med dem. Ifra lederne får vi beskked om at det ikke er vår jobb å være selskapsdamer, men at pårørende skal ta seg av den biten. Vi har rett og slett ikke tid til det. Men dersom jeg ser at jeg har ekstra tid bruker jeg det alltid hos de som ikke har familie som besøker dem. Det gir utrolig mye til meg siden jeg kan se hvor mye de setter pris på det! Godt det er slike gode folk som deg Kristina som kan gi noe så enkelt som samvær med eldre! Håper flere blir inspirert! :-) :-)

TM

15.12.2016 kl.21:08

Så fint å lese <3 Flott å se at du tar deg så godt av andre! Samtidig trist med tanke på de som får så lite besøk :(

Jeg er en av tre barnebarn til min farmor, jeg er den eneste av oss som besøker henne. Synes det er så trist, også nytter det ikke hva jeg sier. Jeg passer hvertfall på å besøke henne så hun ikke skal føle seg ensom. Også er hun heldigvis fortsatt såpass sprek at hun er ute på ting stadig vekk og har mange venninner.

Også har jeg en morfar som er dement, som mest sannsynlig havner på sykehjem innen få år. Det er så trist å se at han husker og klarer mindre og mindre :( Demens er forferdelig å se noen slite med.

15.12.2016 kl.21:09

Det du gjør er vanvittig fint:) så fikk jeg flashback til min egen farmor som er en selvsentrert sutrekopp som ikke mener noen besøker henne:) selvom familien er innom henne til støtt og stadighet. Bare sånn at du ikke lar deg lure av alle de eldre. Men Mener ikke de er som farmor, tror hun tilhører sjeldenhetene:) tviler nemlig ikke på at hun sutrer sånn til hjemmesykepleien ser du:)

Tonje C

15.12.2016 kl.21:13

Hei Kristina!

Liten kommentar fra en fast følger over mange år, men som den late typen jeg er, har jeg aldri skrevet i kommentarfeltet ditt føre.

Idag følte jeg at det var på tide, for jeg brenner også for eldreomsorgen. Jeg ser alle ytterkantene hver dag, de ensomme og de som syns livet som gammel er så flott. De som venter på døden fordi de er lei, de som er 102år og fortsatt tar på lebestift pg maskara før hun går på kino hver tirsdag. De som er så utaknemlig for alt, de som ikke vet hva godt de kan gjøre for oss. De blå englene kaller de oss. Vi som jobber i hjemmesykepleien. Som løper, jobber etter klokka, når det vi egentlig vil, må og burde er å jobbe med hjertet.

Jeg har jobbet i hj.spl i snart 3år, og jeg har sett mye pg jeg er så enig med deg. De gamle vil så gjerne ha sin familie nært, tilstedet og hos seg. Men de er så opptatte sier dem, jobber og har sin egen familie. Og jeg forstår det ikke. Jeg forstår det de som ikke har familien sin i nærheten, men mange har det. Likevel ser vi dem aldri. De har knapt tid til å handle for sin gamle mor.

Men samtidig vil jeg nevne alle de fantastisle pårørende mange har, som slipper det de har i hendene når jeg ringer for å si at mor er blitt dårligere eller at far har falt på badegulvet. De som alltid er der.

Det er mange nyanser av eldreomsorgen, og jeg syns det er veldig bra at du gjør det du kan for å gi noen en bedre hverdag, et smil, noe og glede seg til. Jeg tror du er en genuint god jente, med så utrolig mye å gi. Fortsett med det, så håper jeg denne trenden sprer seg mot hvor jeg og mine gamle venner holder til.

Klemmer - Tonje.

Anja

15.12.2016 kl.21:21

Det traff midt i hjertet. Alle mine besteforeldre er døde. På pappa siden døde de da jeg var baby, men på mammas side da var jeg 10 år. Nå føler jeg heldigvis at de ikke kom på sykehjem. De kom rett fra hjemmet sitt og på sykehus og dessverre aldri hjem Derifra. Tror vi er flere som har et litt dårlig forhold til sånne sykehjem og tenker at det er bedre at det gikk som det gikk, istedetfor at de skal bli sittende alene på et hjem. Selv om vi selvfølgelig hadde besøkt dem, men blir ikke det samme for dem som å bo hjemme. Og det er synd. Synd at man skal tenke sånn for jeg ville jo helst hatt de her så lenge som mulig.

Derfor elsker jeg sånne som deg. Som bryr seg og setter fokus på slike viking ting ved samfunnet. Takk. Klem fra meg til deg , hilsen Anja

Carina

15.12.2016 kl.21:33

Så utrolig flott! Har lyst å gjøre det samme selv som frivillig, hvordan gikk du frem for å bli det?

Tommy

15.12.2016 kl.21:49

Respekt ❤💯

H

15.12.2016 kl.21:58

Så enig med deg. Samtidig skal det å gi individuell omsorg være en sykepleieroppgave. Er så trist at det ikke er penger og ressursser til det, og at det faktisk må frivillige til. Er en fæl følelse å dra fra jobb med en følelse av at man ikke har strukket til - noe som er grunnen til at få sykepleiere vil jobbe på sykehjem. Håper det kan endre seg snart. Hilsen sykepleier.

Malin

15.12.2016 kl.22:00

Godt skrevet, og det er så sant. Har selv jobbet på en eldreinstitusjon i et par år nå, og ser det samme som det du ser. Eldre som svært sjeldent eller nesten aldri får besøk av sine, men andre også som får besøk av pårørende flere ganger i uken. Og de (aller fleste) setter så stor pris på det! De lyser opp og spretter nærmest opp av stolene de sitter i når de ser slektninger og venner, og det varmer virkelig hjertet mitt. Fortsett med besøkene dine, jeg vil også tro at beboerne der setter utrolig pris på at du er der sammen med dem innimellom. Du virker som et virkelig godhjertet menneske, og det du gjør for dem er rett og slett fantastisk. Det skulle vært flere som deg - stå på!

Beate

15.12.2016 kl.22:04

Takk for fint og viktig innlegg!

Rikke

15.12.2016 kl.22:13

<3 Takk for at du bryr deg

Anette

15.12.2016 kl.22:26

Syns det er så utrolig bra at du poengterer at det er familien sin jobb å sørge for at de gamle ikke blir ensomme og kjeder seg. Og at sykepeleirene er der for å gi pleie. De skal selvfølgelig gjøre sitt for å gjøre det hyggelig for beboerne, men syns ofte folk skylder på de ansatte for at ting er som de er! Så tommel opp for akkurat den der Kristina!

Martine

15.12.2016 kl.22:30

Alle skulle hatt ei Kristina i livet sitt! Du e fantastisk, og det står stor respekt av det du gjør ❤️

Yolo

15.12.2016 kl.22:40

Hej fina du! Älskar din blogg☺️ Vill bara informera om att en på Facebook använder en bild av dig som profilbild! Kontot heter Maria Stevenhagn och antingen är ni identiska eller så är det du🙈 Antar att det blir lite så när man är in the public eye men ville säga ifrån ifall du tycker det är obehagligt! Kram!

Ida

15.12.2016 kl.22:44

Kjempe fint innlegg!

Kan du ikke skrive litt mer om hvordan du kom inn i dette og hva eventuelt andre kan gjøre for og gjøre noe lignende ?

Kjell

15.12.2016 kl.22:50

Hjertevarmt og godt innlegg! Men hva med de som bor langt unna ? Ikke alltid så lett å besøke da. Men en ting som jeg savnet i dette gode, hjertevarme stykket: hvorfor ikke ta en telefon for å vise at vedkommende ikke er glemt? Jeg vet de som bor langt unna , men som faktisk tar en telefon nesten hver dag til sin gamle mor. Noen få ord er nok, og er en liten vitamininnsprøyting for disse ensomme, gamle. Bor du like ved, ta en telefon hvis tiden ikke strekker til. Da vet de at de ikke er glemt.....

Ina Kvarsvik

15.12.2016 kl.23:01

Vakkert skrevet, og så så viktig. Takk Christina <3

J

15.12.2016 kl.23:05

Dette er så fantastisk flott gjort av deg! Og ikke minst tøft, for jeg vet at du - som du sier - ser mye tungt og trist. Det står så utrolig respekt av det, og jeg skulle ønske at du var på gamlehjemmet til mine besteforeldre hver torsdag for å spre litt ekstra glede! De som får deg på besøk er virkelig heldige, og jeg er sikker på at både de, sykepleierne og familien setter uendelig mye større pris på deg og det du gjør enn hva du noen gang kommer til å tenke deg. Heia deg!

Christina

15.12.2016 kl.23:09

Fantastisk, Kristina! Du gjør en utrolig flott jobb <3

Lykkemisjonen

15.12.2016 kl.23:09

Sitter her med tårer i øynene, for en flott ting du gjør!! Du er jammen et godt menneske<3 Tenk så mye det betyr for folk at du gjør dette-både de du besøker, men også for følgerne dine, du er virkelig en god rollemodell! God og velsignet jul til deg og dine!

Anna

15.12.2016 kl.23:17

Alle skulle vært som deg Kristina,da hadde verden vært et fantastisk sted<3

Rikke

15.12.2016 kl.23:19

Jeg kommenterer sånn ca aldri, men få få lov å skryte av deg! Jeg blir så utrolig glad av å lese dette innlegget. Jeg er 26 år og jobber som sykepleier i hjemmesykepleien og opplever at vi hele tiden får mer å gjøre og mindre tid å gjøre på. Vi må bare lære oss å "skynde oss sakte" rett og slett. Skulle likte å se ledelsen løpe rundt slik som vi gjør. Det er slitsomt at man dag etter dag går hjem med dårlig samvittighet fordi man bare gjør akkurat det man skal og ikke noe mer. At jeg er redd for å spørre "hvordan går det?" fordi jeg ikke har tid til å høre på og trøste hvis svaret er annet enn bare bra. Jeg elsker yrket mitt, og dagene mine er super de gangene jeg har tid til å ta en prat og en kopp kaffe sammen med de jeg går hjem til fordi jeg ser hvor mye det betyr for de.10 minutter ekstra av min tid kan gjøre hele dagen deres. Og det er veldig fint. Derfor blir jeg så glad når sånne som deg gir av sin tid når vi som burde desverre ikke rekker alt. For en glede du må spre! Og jeg vet hvor mye de setter pris på deg! Fortsett å væte et like fint menneske Kristina! Du fortjener virkelig alt godt! <3 (Beklager for lang og sikker usammenhengende kommentar, litt sliten etter enda en lang og travel kveldsvakt)

Line

15.12.2016 kl.23:25

Som sykepleierstudent og ansatt på sykehjem ble jeg veldig glad for at du skrev dette innlegget! Det du sier er helt sant, og det er så utrolig viktig at folk blir mer klar over det! Fantastisk at du bruker din posisjon til å spille litt på følelsene til folk og spre budskapet!

Synne

15.12.2016 kl.23:25

DU er en fantastisk jente, Kristina! <3 Bare tenk om vi hadde hatt enda flere av slike solstråler her i verden..

15.12.2016 kl.23:30

Jeg ble rørt.

Og.du minnet meg på noe viktig, familie betyr alt. Også når man er gammel.

Takk for arbeidet du gjør.

15.12.2016 kl.23:39

Jeg er så glad i deg, Kristina <3 TAKK for det gode hjertet ditt og for at du gjør en forskjell+inspirerer til etterfølgelse <3

Anna Børve

15.12.2016 kl.23:50

Så fantastisk bra av deg! Det er så lite som skal til for å gjera andre sin dag fin. Frå ei i helsesektoren

15.12.2016 kl.23:52

Jeg kan aldri i min villeste fantasi sende mine foreldre til gamlehjem når dem blir eldre. Jeg er fra Midtøsten og vi er vokst opp med å ta vare på foreldrene våres til døden. Dem passa på oss nå vi var små og Når vi trengte dem derfor gir vi tilbake hva dem gjorde for oss. Leste engang en normann sa "vi nordmenn bør lære av utlendinger" ang å passe på våre foreldre bedre ;)

Elise

16.12.2016 kl.00:08

Å herlighet, nå sitter jeg her med tårer i øynene. Så utrolig flott skrevet og observert, og ikke minst så fantastisk du er som gjør noe så hyggelig for de eldre! Det står det stor respekt av! Alle mine besteforeldre er døde, men kjæresten min har en farmor jeg har blitt så glad i. Prøver alltid å gi hun en ekstra klem og skravle med hun litt ekstea når jeg ser henne, for å vise henne at vi bryr oss og alltid vil være familie. Heldigvis er hans familie veldig flinke på å besøke og invitere på middager og turee selvom hun har vært svært syk siste året, og det setter jeg også stor pris på for hennes del. Du er nydelig Kristina! Keep up the awsome work you're doing! <3

LH

16.12.2016 kl.00:14

Min kjæreste bestemor gikk bort for 1 år siden. Hun tilbrakte sine siste 10 måneder på sykehjem, og jeg er takknemlig for at det bare ble med de 10 månedene. Jeg er fullstendig klar over at det finnes både helsefagarbeidere og sykepleiere som brenner for yrket sitt, og som har en lidenskap for geriatri, dessverre møtte vi få av disse i løpet av 10 måneder.

Det var ufaglærte, kyniske og kalde mennesker, som ikke burde eksistert i eldreomsorgen i det hele tatt. Senest 2 uker før bestemoren min gikk bort, var det en sykepleier som nektet å hjelpe henne fra rullestolen og til sengen, fordi hun mente at bestemoren min fint klarte seg selv, og bare løy om at hun trengte hjelp. Bestemoren min hadde på dette tidspunktet så og si nettopp kommet hjem fra sykehuset, hvor hun hadde ligget inne fordi hun måtte ha blodtilførsel grunnet lav Hb. Jeg har aldri i mitt liv vært så eitrende forbanna.

Heldigvis tok både jeg og pappa oss tid til bestemoren min. Det gikk aldri en uke uten besøk, vi forsøkte å ha vært vårt besøk annen hver dag så vi alltid kunne sjekke at hun hadde det bra. Grunnet dårlig syn (nesten blind) ble det mye høytlesning fra bibelen, noe hun som personlig kristen, satte stor pris på. Om sommeren var vi mye ute og trillet tur i ei bygd hun hadde vokst opp i, men knapt kjente seg igjen i. Jeg er så takknemlig for at jeg var fornuftig og brukte tiden smart. Trening og andre ting ble skjøvet ned på prioriteringslisten, for den tiden er uvurdelig og noe jeg alltid kommer til å gjemme godt inne i hjertet mitt. <3

16.12.2016 kl.00:16

eg har selv jobbet på sykehjem -som her kalles dødens forgår.....helt grusom plass der alle gruet seg for å havne -håper det er bedre i dag. Opplevde jo ukentlig at noen døde.er jo helt vanlig.....desverre......og pleierene har null tid -ikkje deres feil,men det har bare ikkje ......så sånne som deg er helt fantastisk og alle dem som besøker familien sin<3 Mine eldre er borte alle....de eldste er oss det..ungene...ingen forldre tanter onkler eller besteforeldre igjen..... så vi besøker ingen.....bare hverandre. Min bestefar var på eldresenter og han elsket det...er så forskjellig fra sted til sted ikkje sant.

helt fælt at sjefer skal ha sluttpakker på millioner,mens eldre blir behandlet verre enn folk i fengsel :(

Roger

16.12.2016 kl.00:17

Veldig flott skrevet Kristina.

Støtter Deg fullt og helt i din beskrivelse på hvor viktig det er at familien stiller opp for de eldre, det være seg foreldre, besteforeldre eller andre kjente. Samtidig veldig trist å lese hvordan du opplever at veldig mange av disse flotte eldre menneskene føler seg ensom og glemt av de nærmeste.

Takk for at du deler din historie med oss og stiller opp for de eldre.

DU GJØR EN FORSKJELL..

Elise

16.12.2016 kl.00:36

Kjære Kristina! For en fantastisk blogger du er - i denne verden hvor de fleste bloggere kun skriver om overfladiske ting som kroppsendringer og hva det nyeste innkjøpet var, og attpåtil later som de støtter gode saker. Du gjør virkelig noe med det og jeg er så glad for at det finnes slike gode, oppgående forbilder som deg. Jeg fikk tårer i øynene av å lese dette og du fikk virkelig satt ord det. Takk <3

Mari

16.12.2016 kl.00:55

Hei! Dette var kjempe fint å lese. Jeg har jobbet på demens avdeling i snart 2 år og det er utrolig koselig når man finner på ting med de gamle. Det som er så synd med demens er at man glemmer jo ting veldig fort. Mange av mine pasienter får hvertfall besøk en eller to ganger i uken, men de føler seg likevel ensomme fordi de husker ikke at familiene deres har vært der. Det er min erfaring da hehe. Skulle ønske flere folk ville jobbe i eldreomsorgen slik at man kunne ha tid til å ha et litt bedre opplegg for de gamle i hverdagen. Tiltak har jo blitt satt igang noen steder som eks "livsglede" prosjektet. Det er bare så synd at politikkere (eller de som bestemmer over pengene) ikke invisterer mer i eldreomsorgen . Bra vi har sånne som deg som stiller opp <3

Anonym

16.12.2016 kl.01:16

Fantastisk arbeid du gjør.Rørende og fint innlegg.

16.12.2016 kl.04:59

Det var varmt å hjerte rørerende å lese :')

Tonje

16.12.2016 kl.04:59

Så utrolig fint at du som blir hørt av mange skriver om dette! Jobber selv på eldrehjem og det er så fint med mennesker som forstår hvor lite de eldre gjør om dagen og hvor mye det betyr for dem at noen har tid til dem.

Yngvild

16.12.2016 kl.06:33

Jeg synes det er så fantastisk at du velger å bruke en dag i uken på dette!

Jeg er selv sykepleier og jeg synes det er grusomt å se hvor mange gamle som omtrent ikke får besøk av familien sin når de blir gamle. Det er klart at hos noen finnes det ting i fortiden som gjør at det er en manglende relasjon, men hos de fleste handler det om at familien ikke tar seg tid til å besøke foreldre/besteforeldre på slutten av livet. Vi er så innmari opptatt av oss selv og hverdagen at vi glemmer de som har gitt oss livet. Det finnes heldigvis de som stiller opp uansett hva, og jeg har planer om å være i den gruppen, både for mine foreldre og svigerforeldre når de blir gamle!

Tusen takk for at du deler dette! <3 Håper det kan gjøre at noen flere av oss kan avse litt tid til de gamle, enten det er familiemedlemmer, eller som deg som stiller opp som frivillig. Du er et utrolig godt forbilde!!

Sutrekopp

16.12.2016 kl.07:44

Bare en liten historie fra en begravelse for onkel A. Intet stygt ord om onkel A. Han var snill!

Han hadde også to sønner, fetter B1 og B2. Jeg kan egentlig ikke si noe negativt om dem heller. Så vidt jeg vet, har de aldri gjort noe galt. Og sammen med sin mor, arrangerte de en høytidelig og verdig begravelse for sin far.

I begravelsen kom også tante C. Hun var allerede da svak. Men nevøene B1 og B2 tok godt i mot henne. De hjalp henne ut av bilen og var til støtte for henne på vei fra parkeringsplassen mot kirka. Og de spurte høflig om hvordan det stod til med henne. Tante C satte nok pris på dette.

Men det var da det slo meg:

- Tante C vil nok aldri få noen telefoner fra hverken nevø B1 eller B2. Og hun vil i hvert fall aldri få noe besøk fra dem.

En stygg tanke? Jo, visst! Og jeg skammet meg nesten over å tenke slikt i en begravelse. Kanskje spesielt stygt å tenke slik om to stykker som hadde mistet sin far og der og da var snill mot hans søster?

Og så gikk årene. Tante C ble svakere og havnet på sykehjem. Og, bare så det er sagt, hun var slettes ikke enkel å ha med å gjøre. Jeg skjønner godt at det kunne være slitsomt å besøke henne. Men hun var da klar nok til i det minste en gang å si rett ut:

- Jeg skulle ønske B1 og B2 kunne besøkt meg!

Det gjorde de aldri. Og noen år senere døde tante C. Heller ikke i begravelsen kom nevøene B1 og B2. :-(

Men det bør legges til at de sammen med sin mor sendte en krans. Den kostet nok mange penger.

Oddis

16.12.2016 kl.08:28

Hjertevarme, skulle ønske flere i samfunnet hadde samme verdiene som du har.

Tonje

16.12.2016 kl.08:36

Dette er så viktig! Jeg mener ALLE har mulighet til å bidra på en eller annen måte, om det er tid eller penger så er det et enormt behov for begge to. Det gir så mye til en selv også, alle de fantastiske menneskene man møter - som trenger litt ekstra omsorg eller hjelp på sin vei. Fantastisk at du setter fokus på en så viktig og fin del av samfunnet <3

Lillemor

16.12.2016 kl.09:23

Det er et viktig tema du tar opp. Det er flott at du stiller opp for å gi noen en fin hverdag, og det du skriver om er virkeligheten for enkelte.

Det er viktig å få frem det negative, men det er så leit at det positive forsvinner i eldre debatten.

En ting er alle de flotte menneskene som jobber i hjemmesykepleien, og på institusjonene, som gjør alt de kan for at de eldre skal ha det bra.

En annen ting er alle pårørende som gjør det samme.

Jeg vil komme med et konkret eksempel:

En eldre kvinne bor i et bofellesskap. (Egen leilighet i et boligkompleks. Boligkomplekset har fellesstuer, aktivitetssenter, og kafeteria.

Kvinnen er opptatt fra morgen til kveld, møter venninner, går turer, spiser sammen med vennene osv.

Behøver hun hjelp, er det hjemmesykepleie og andre ansatte tilgjengelig hver eneste dag.

Hun snakker med familien på telefon hver eneste dag, og de besøker henne fast 3 ganger i uken. I tillegg til de faste besøkene kommer alle de akutte besøkene fordi hun må handle, er syk, tv-en virker ikke osv.

Hver eneste bursdag og helligdag blir hun hentet av familien, for å tilbringe dagen sammen med dem.

Slik har de fleste det på dette stedet!

Spør du dem hva de savner mest, vil svaret være det samme som du får, at de skulle ønsket de så familien oftere. De har det godt, men det er ikke det samme som å bo hjemme, med familien rundt seg 24/7.

Sissel

16.12.2016 kl.10:13

Kristina, det er så hyggelig å lese bloggen din - spesielt om ditt engasjement i eldreomsorgen. Du har gode verdier, et godt hjerte og har virkelig forstått hva det handler om; individuell omsorg. Vi er alle mennesker med ulike behov, uannsett alder.

Fortsett det gode arbeidet! Sykehjem og hjemmeboende eldre trenger flere flotte folk som deg :)

Helle M.

16.12.2016 kl.11:54

Mange hjerter til deg! Du er så god.

Det du gjør er så viktig!

Solveig

16.12.2016 kl.11:55

Det er veldig mange som spør meg ,som selvvalgt barnløs, om jeg ikke er redd for å bli ensom som gammel...?

Dette er gjerne folk med egne barn som bruker dette som argument imot mitt valg !

Det virker som mange møter seg selv i døra, for det ser jo ikke som alle er så opptatt av å besøke sine egne foreldre/besteforeldre , besøke de som fikk dem for ikke å bli ensomme som gamle..,,,

Marie

16.12.2016 kl.12:05

Dette er både fint og trist

At vi er kommet til et samfunn der man mister "verdi" når man ikke er sprek og ung i kroppen..

Generelt det systemet der vi ikke ser hverandre mer. Vi får barn, som vi plasserer i barnehagen og som vi ser 2-3t per dag. Vi plasserer de eldre vekk så vi har tid til å jobbe. Hele systemet legger opp til at vi skal leve idividualistisk, men vi ER flokkdyr.. Det er ikke rart det er så mye ensomhet og depresjoner her i landet. Vi lever ikke slil vi burde.

Det er ironisk at vi jobber for å leve et liv uten det viktigste..Før jobbet vi sammen med familien, men nå jobber vi fra hverandre. Og når vi endelig er sammen har vi ikke overskudd.

Altså. Mitt poeng er at det er tragisk at de eldre har det sånn men jeg føler det er en systemfeil. Hvordan skal folk få tid til de eldre når de så vidt har tid til å se sine egne barn?

En annen ting. Min mor jobber som hjelpepleier, og hun forteller at de som ikke får besøk ofte har en årsak.. Det kan være foreldre som ikke har behandla barna sine bra og som nå sitter som gamle og angrer. De forteller de er ensomme men forteller kun sin side av saken..

For det er eldre som får ofte besøk og du har de som aldri får besøk. Min farmor er en av dem. Hun sitter på eldrehjemmet og griner av at ingen besøker henne. "Stakkars henne og fy for en fæl familie hun har". Men sannheten er at samma damen aldr har brydd seg om sine barnebarn. Hun har ignorert dem, hun har baksnakket sine egne barn, satt barna sine opp mot hverandre for å skape konflikter. Hun har rett og slett ikke vært en god person. Du høster som du sår sier et uttrykk. Min farmor er eksempelet på dette. For meg er hun bare en person. En jeg ikke kjenner, en som aldri brydde seg om meg eller faren min. Hvordan kan hun tro at vi skal "være der for henne" nå?

Moralen er at man skal prøve å forstå at alt har sin grunn. Min farmor er ensom, alene og ingen besøker henne. Men det er fordi hun var en frekk, slem dame i 80 år. Jeg føler det er urettferdig å kalle oss familien som den sorte ulven når hun selv har bestemt hvordan ting skal være.

Ragnhild

16.12.2016 kl.12:14

Det er så utrolig godt å vite at det finnes mennesker som deg i verden! Jeg blir oppriktig glad av å lese hva du gjør for de eldre, og jeg vet hvor mye glede det gir de. Fortsett sånn som du gjør, du er et godt menneske med riktige verdier. Skulle ønske flere gjorde sånn som du <3

Anne brit Røste

16.12.2016 kl.12:51

Flott å lese. Og som du sier vi som jobber i eldreomsorgen rekker dessverre ikke mer. Du er et godt menneske med 💜 på rett plass. Flott reflektert 💕💕

16.12.2016 kl.13:14

Fy søren, sitter her med frysninger og tårer i øynene. Du er et fantastisk menneske, ikke rart de gleder seg til du kommer. Så utrolig flott at du tar tak i dette.

Marita

16.12.2016 kl.13:32

Utrolig rørende! Håper nettavisen bruker denne artikkelen!

ida

16.12.2016 kl.15:55

Så utrolig fint skrevet, jeg er så utrolog enig:) og ddet er så riktig det du skriver:)ida

Ch

16.12.2016 kl.16:39

Så fantastisk skrevet! Jobber selv som sykepleier, men i hjemmesykepleien. Ser desverre den samme problemstillingen der også. Trist og synd at eldre ofte blir "glemt" i dagens samfunn. Det er så mange som setter pris på en liten samtale, eller en god klem. Skulle vært flere som deg:) <3

Ingrid

16.12.2016 kl.16:48

Du er fantastisk Kristina!

Takk for at du bryr deg <3

Elena

16.12.2016 kl.17:47

Ja det er fint og rørende, og du gjør en flott innsats, men hvorfor skal det være så syndt på de gamle egentlig? De er jo virkelig heldige som får bli gamle!! Det er det ikke alle som blir, og det er heller ingen selvfølge at alle mennesker blir gamle! Hva med at de gamle setter litt mer pris på det, hvorfor være så avhengig av sosial omgang...

Tonje

16.12.2016 kl.17:51

Så fint skrevet! Jeg utdanner meg til sykepleier, men gruer meg fordi jeg er redd for å ikke takle sannheten. Skal i praksis etter jul på eldrehjem og er spent på inntrykkene jeg møter. Men føler jeg må tenke at jeg kan gjøre en forskjell, slik som du gjør! Alle eldrehjem skulle hatt en som deg Kristina! Så fantastisk fint å høre om hva du gjør for dem, det betyr så mye mer enn hva vi tror :-)

Stine

16.12.2016 kl.17:59

Det er så fint at du tar deg tid til dette, de eldre setter nok veldig stort pris på det!:) Kan du ikke si litt om hvordan du gikk frem for å bli frivillig på eldresenteret? Kunne virkelig tenkt meg å gjøre det samme!:)

Agim L.

16.12.2016 kl.18:19

Kristina du har en stor hjerte og

natural sjarm,praten og ordene dine

er om vakert melodi,,,,

so fint at spanderer sjarmen og tiden

til dem som trenger mest.

Marthe

16.12.2016 kl.20:08

Det er sjelden jeg kommenterer på blogger generelt, men nå ble jeg virkelig glad inni meg. Glad av å lese hva du har fått til med disse besøkene. For en god gjerning og innsats du legger i Kristina! Jeg ble varm langt inni hjerterota nå :) Verden trenger flere mennesker som deg! Stå på videre, arbeidet du gjør er kjempe viktig :)

Vanja

16.12.2016 kl.20:46

Nå begynte jeg å gråte! Det er et viktig tema du har opp. Du er så god og fantastisk, blir rørt av deg jeg <3 Jeg ønsker å dele blogginnlegget ditt på facebooken min hvis det går fint? for å spre budskapet. Dette er virkelig noe å tenke på!

Klem til deg :)

Silje

16.12.2016 kl.21:41

Dette innlegget traff meg midt i hjertet❤️ Så fint! Og så nydelig skrevet, virkelig.

Marthe

16.12.2016 kl.22:08

Hei Kristina,

Så utrolig fint skrevet om en veldig viktig sak. Du tar opp et sårt, men viktig tema. Dessverre er det slik at sykehjemmene i dag har liten tid til individuell omsorg, hvor pasienten blir sett og hørt når de trenger det. For de er jo de samme menneskene selv om de har flyttet inn på sykehjem og trenger mer hjelp nå enn tidligere i livet.

Selv er jeg 25 år og utdannet ergoterapeut. Jeg jobber i en bedrift som heter MinMemoria vi har utviklet en digital minnebok for å bedre nettopp dette med personsentrert omsorg på sykehjem. Memoria heter appen, her kan familien til de som bor på sykehjem fylle inn hele livshistorien til pasienten gjennom bilder, relasjoner, historier og interesser og igjen dele dette med de ansatte. Slik at det er enkelt å få gode samtaler og stunder med de som bor på sykehjemmet, samtidig som de ansatte får kartlagt livshistorien til pasienten godt. Hvis familien bor langt unna pasienten, kan de kommunisere med sykehjemmet gjennom appen og legge inn bilder av barnebarn og oldebarn mm. De kan skrive inn historier som er betydningsfulle for pasienten, noe som er med på å skape følelse av identitet, verdighet og selvbilde. For du har helt rett, familien er en ressurs når et menneske kommer på sykehjem. Det er de som kjenner pasienten, det er de som vet hvordan han eller hun var før dem ble syk. Vi opplever at når familien legger inn livshistorien til pasienten, medfører dette at familien har lettere for å komme på besøk og engasjere seg. Nettopp fordi det er enkelt å finne fram til de gode samtalene.

Jeg ønsker bare å fortelle deg at det finnes verktøy som kan bedre hverdagen på sykehjem, både for pasientene og de ansatte. Også synes jeg det er utrolig fint at vi er flere unge som brenner for å bedre hverdagen for de eldre. Stå på videre Kristina!!

Og tilslutt vil jeg bare ønske deg en riktig god jul!!

Klem Marthe

Birgitte

16.12.2016 kl.23:05

Dette innlegget rørte noe i meg - jeg sitter igjen med tårer i øynene. Det er en viktig påminnelse, og du gjør en enestående jobb. Det skulle vært flere hverdagshelter som deg!

Vilde

17.12.2016 kl.00:06

Fy søren, for et flott menneske du er! Jeg beundrer deg virkelig.

17.12.2016 kl.14:39

Vil bare si tusen takk for alt du gjør Kristina, du er kjempe flink!

Vilde H

17.12.2016 kl.20:39

Helt enig, Kristina! Du er et flott menneske. Jeg skal selv som sykepleier tilbringe hele julen, både julekvelden og nyttårskvelden, på sykehuset for å hjelpe noen av de som trenger det som mest <3

Riktig god jul til deg og dine.

Klem fra meg

17.12.2016 kl.22:45

Du skriver både at du er på eldresenter og sykehjem, hvor er det du egentlig er? For eldresenter og sykehjem er to helt ulike instituasjoner. Eldresenter et et dagtilbud for sosialisering, mens sykehjem er et sted der det er eldre og syke mennesker bor for pleie og omsorg. Ser det er flere som vil melde seg som frivillig, og det kan være greit å vite at det faktisk er en stor forskjell på disse, da du skriver om hverandre :)

Ida

17.12.2016 kl.23:07

Jeg er så enig, Kristina! Jeg har tilbragt 3-4 sommer-jule og påskeferier på sykehjemmet, og det er måte på hva syke- og hjelpepleiere skal måtte ta på sine skuldre! Er det et yrke jeg har fått enorm respekt for, så er det disse. Jeg løp fra start til slutt hver dag for å yte den PLEIEN de gamle trengte - hvor er da tiden til å sette seg ned med de 12 eldre individuelt på avdelingen?? Mange av de eldre på mine avdelinger hadde ALDRI besøk av familie. Aldri! Hvordan er det en gang mulig? Det er ikke nødvendigvis eldreomsorgen det er feil med alltid - det er også mange familier der ute som slipper alt ansvar for sine kjæreste i det de kommer innunder eldreomsorgens omsorg. Jeg møtte opp til en eldre kvinner som hadde akutt alvorlig blærebetennelse på hjemmebesøk en gang, og måtte ene og alene løfte og dra for å få kvinnen opp fra sengen og sørge for at ambulansen kom - med sønn og svigerdatter stående og glo fra sidelinjen. Jeg var 19 år og sommerassistent. "Ikke mitt ansvar", sa sønnen. Du gjør en fantastisk jobb Kristina. Jeg er normalt seint ute med å glorifisere og skryte, men du gjør en jobb som gleder mange på et svært, svært sårbart tidspunkt i livet.

Hau

18.12.2016 kl.00:02

Beste bloggeren. <3 Og være grei med Knollen :)

18.12.2016 kl.00:21

Er veldig trist at de er så mye alene på eldrehjem ja. Jeg driver nå å trener opp valpen min til å bli besøkshund slik at vi kan dra rundt og spre glede med litt grand danois kos :)

Anne

19.12.2016 kl.01:47

Herregud for et fantastisk menneske du faktisk er!

Gir meg troa på menneskeheten når sånne som deg som egentlig "har alt", og likevel klarer å ha beina godt plantet på jorda og er villig til å dedikere deler av sin fritid til disse fantastiske menneskene- som dessverre ofte blir "studd bort" og glemt..

Du inspirerer meg!

Janita

19.12.2016 kl.10:06

Så fint innlegg ☺️ Når du er eldre og kanskje legger bloggingen på hyllen, hadde du sikkert passet som sykepleier!:)

Tine

20.12.2016 kl.23:33

Du er virkelig et godt menneske. Jeg ble rørt av å lese det her. Jeg skal ta sønnen min med å besøke et eldresenter her så snart vi kan <3

Skriv en ny kommentar

hits