Q'S AND A'S

Hva er noe du vet at du gjør annerledes enn folk flest? Her skal jeg faktisk være tøff nok til å si det jeg mener rett ut. Det jeg gjør annerledes enn folk flest er at jeg gjør ord om til handling, og kommer meg ut for å hjelpe til der jeg mener det trengs. Dessverre er det slik i dag at mange mennesker snakker om forandringen de vil se her i verden eller i samfunnet, men ikke letter på rumpa for å faktisk gjøre noe. Jeg ønsker meg en forandring i eldreomsorgen, derfor jobber jeg nå som frivillig i eldreomsorgen en dag i uka. Jeg ønsket å gjøre hverdagen til noen i Afrika lettere, så jeg reiste ned og hjalp til med å bygge skole i Senegal. Jeg prøver å være forandringen jeg vil se, det hjelper ikke bare å si at "man skulle ønske at...". 

Ville du si opp jobben din dersom du vant ti millioner kroner? Absolutt ikke. Man er heldig som kan jobbe, og et liv uten jobb ville vært utrolig ensformig og lite givende. Hjernen er til for å brukes. Men om ti millioner kroner hadde kommet inn på kontoen min, så ville jeg gjort følgende. Satt inn tre millioner kroner i pensjonssparing, investert i aksjer, donert bort en solid sum til eldreomsorgen og dyrevernalliansen, betalt ned det meste av boliglån, spandert på hele familien en magisk ferietur til Karibien og hatt en "yolokonto" (hehe..) til meg selv med en liten sum penger som kunne brukes til reiser og opplevelser. Ellers ville jeg levd som normalt, og altså investert det meste pengene i stedet for å blåse de bort.

Fortell et av dine barndomsminner: Et av mine herligste barndomsminner er alle gangene jeg var på overnatting hos Mommo og Mofar. Når jeg var liten jente var jeg alltid morgengretten og sur, men når jeg sov hos mine besteforeldre? Blid som en sol fra sekundet Mofar våknet meg! Haha.. Det var den beste følelsen i verden å få våkne opp her. Mommo hadde alltid bakt brød, og Mofar lagte alltid omelett til frokosten vår. Jeg tuslet ned den lange trappen, åpnet døra til kjøkkenet og der satt min aller beste venn klar med frokosten. Alltid var det tent et lite lys på kjøkkenbordet, og etter at jeg hadde spist opp omeletten - ble det stekt enda en - som jeg skulle ha med meg i matboksen på skolen. Blir varm i hjertet av bare tanken på dette, og er det en ting jeg skulle ønske jeg kunne fått oppleve bare én gang til - så må det være en morgen som dette..

Hva ville du gjort annerledes hvis du visste at ingen ville dømme deg? Jeg bryr meg lite om folk dømmer meg, er det noe jeg har lært meg å leve med etter 10 år med en veldig utradisjonell jobb - så er det nettopp at folk dømmer meg. Vi er alle forskjellige, og hvis noen vil bruke tiden sin på å dømme andre mennesker - så får det være opp til dem det gjelder. Folk vil alltid snakke og dømme, men det tenker jeg at går helt fint :-)

Vil du huske hva du gjorde i går om 10 år? Hva med dagen før det? Det tviler jeg sterkt på. Det er ikke slik at jeg gjør noe sjukt spesielt hver eneste dag, hverdagen min er ganske normal og har rutiner - noe jeg liker godt. Om jeg om ti år vil huske at jeg så Jakten På Kjærligheten sammen med Stian på mandag og vi kjørte avgårde for å kjøpe burger sent på kvelden fordi vi ble akutt sultne og fysne på noe digg? Nei. Om jeg vil huske at jeg i går spiste jeg kveldsmat sammen med Hilde og kom meg litt for sent i seng? Nei. Det jeg vil huske om ti år er vel heller den store sammenehengen, at jeg har vært utrolig heldig og konstant vært omringet med folk som er glad i meg. Det er fint å kunne se tilbake på, det!

Hva er den ene tingen du helst vil forandre ved verden? En ting? Den var vanskelig, jeg kunne definitivt skrevet en bok om hva jeg ønsket å forandre ved verden. Men hvis jeg skal si en ting, så må det bli at jeg ville forandret skillet mellom fattig og rik. Visste du at nesten halvparten av alle verdiene på jorda kontrolleres av den rikeste prosenten? Det er helt utrolig trist, og burde absolutt ikke være sånn. Så, jeg ville fått slutt på ekstrem fattigdom og sult - samt sikret utdanning for alle. Jente eller gutt - alle barn skulle hatt rett til en grunnskoleutdanning. Fattigdom er urettferdighet.

Hva er du mest takknemlig for? Selvfølgelig familie og venner, samt min lille Milo. Men jeg er også utrolig takknemlig for jobben min, som gir meg utrolig mange muligheter. Muligheten til å jobbe som frivillig, muligheten til å reise, muligheten til å bestemme selv og muligheten til å være med på å skape en forandring. Jeg er ekstremt takknemlig for å ha fått en stemme som høres av mangfoldige tusen hver eneste dag, og jeg prøver å bruke den så fornuftig som mulig. Er takknemlig for det meste i livet mitt, sånn for å være ærlig. Alt har liksom blitt slik jeg ønsket og håpet, så da er det klart man føler seg veldig takknemlig.

15 kommentarer

Kjersti

23.11.2016 kl.10:34

Herregud for et bra menneske du er <3 Kan ikke skjønne at noen kan ha et eneste vondt ord å si om deg, du er tvers igjennom god! Du lyser opp med den positive holdningen din, og verden hadde vært et så mye bedre sted om alle bare klarte å være halvparten så god som du. Får alltid en skikkelig godfølelse av å lese bloggen din <3

Kristina Andersen

23.11.2016 kl.15:50

Kjersti: Tusen takk, Kjersti <3

Rosa

23.11.2016 kl.11:04

Jeg synes det er kjempe fint at du oppfordrer til, og selv gjør ord om til handling. Det er viktig og flott. Men, når du skriver "Jeg ønsket å gjøre hverdagen til noen i Afrika lettere....." så bidrar du faktisk til å opprettholde usunne stereotypier om "afrikanere" som et fattig, hjelpesløst folkeslag. Afrika er et kontinent som består av 48 kontinentale stater, i tillegg til 6 øystater. Blant disse 48 statene finnes det stater med høy økonomisk vekst og stabilitet, og stater med lavt inntektsnivå og mye fattigdom. Med andre ord er statene på det afrikanske kontinentet omtrent like forskjellige som alle de europeiske statene (inkludert øst-europa). Dermed blir det feil å omtale alle de 1,216 milliarder "afrikanerne" som hjelpesløse og stakkarslige.

Hedda

23.11.2016 kl.11:39

Hei Kristina! Håper du ikke tar dette som kritikk, kan til og med hende du har svart på det før, jeg er bare litt nysgjerrig :) Du sier jo selv at du er veldig opptatt av dyrevelferd, og at det er en av de sakene du er mest engasjert i. Derfor lurer jeg på om du har vurdert å bli veganer/vegetarianer? Det ser ut som at du spiser spesielt store mengder meieriprodukter? Det er jo det beste man kan gjøre for dyra ut fra min mening. Det ligger mange gode dokumentarer på Netflix hvis du er nysgjerrig, blant annet Food Choice.

Martine

23.11.2016 kl.11:55

Hei! Litt off topic, men hvor har du kjøpt julestjernen i vinduet som du viste på snap? 😊

Kristina Andersen

23.11.2016 kl.15:49

Martine: Hansen & Co :)

Ingebjørg

23.11.2016 kl.12:21

HVA har skjedd med håret til Stian????!!!

Kristina Andersen

23.11.2016 kl.15:49

Ingebjørg: Stian? Du mener Becky With The Good Hair? :p

Dorte

23.11.2016 kl.13:01

Hei :)

Jeg må bare kommentere det su skriver i det første spørsmålet..

Jeg syns det er KJEMPEFINT at noen mennesker faktisk gjør gode handlinger for anre mennesker, og går den "ekstra mila" for å gjøre dette.

Selv er jeg er person som prøver og gjøre det beste for alle, jeg ønsker å hjelpe verden og jeg har vondt av alle menneskene som har det vondt i verden.

MEN, det at jeg eller andre ikke drar til Afrika og hjelper til å bygge skole (nå har jeg faktisk vært i AFrika i tre måneder og jobbet frivillig på barnehjem), eller jobber frivillig på et eldresenter betyr ikke dette at vi ikke ville gjort det hvis vi ikke hadde muligheten. Jeg vet at bloggen er en fulltids-jobb, og tar mye tid. MEN det kan ikke sammenliknes med at de fleste står opp tidlig, kanskje har barn som de får i barnehagen og så drar på jobb selv. Kankje i en jobb de ikke ELSKER. Er på jobb mange timer, for så å reise hjem og ordne med middag og alt det andre hverdagen krever. Hadde alle hatt den jobben du har, mulighetn og fleksibiliteten håper jeg inderlig at flere hadde gjort som deg. Jeg vet selv at jeg hvertfall hadde gjort det.

Jeg har rett og slett ikke overskudd, selv om jeg kunne ønske det.

Så: ikke noe negativt til deg at du gjør som du gjør, dette applauderere jeg, men jeg syns ikke at du skal "rakke ned" på de som ikke gjør det, før du eventuelt vet hvordan det er.

Selv kjøper jeg Unicef-gaver til jul, er unicef-fadder og gir jevnlig penger til barnehjemmet jeg jobbet på i Tanzania.

Regner ikke med at du dro ned på helt eget initiativ, heller?

Å reise ned av seg selv syns jeg det står mer respekt av enn å bli bedt med av en organisasjon som ordner hele reisen for deg.

Men gleder meg til å lese om flere av disse tingene du gjør for mennesker rundt omkring i verden!

Et tips: uansett hvor du drar i verden finnes det fattigdom, eller mennesker som trenger hjelp. feks et barnehjem eller liknende. Da du skal til USA nå kunne du jo sjekket opp dette, og reist dit og besøkt noe slikt en dag :)

Hege Kristin

23.11.2016 kl.14:11

så fine svar <3

Minrefleksjon

23.11.2016 kl.14:30

Ja, du gjør virkelig en forskjell med å faktisk gjøre alvor ut av dine ønsker for verden. :-) Det er derfor jeg leser bloggen din. Jeg synes du er utrolig positiv å herlig å lese om noen som har fokus på samfunnsaktuelle ting og ikke bare mote og sminke. Selv om det ikke er noe galt i å ha fokus på de to tingene også. :-) Jeg har studert religionvitenskap, bachelor og er nå i gang med en master innenfor pedagogikk og jeg merker at for hver eneste dag så er jeg glad for å ha fått muligheten til å lære om mennesker med ulik kulturbakgrunn. Spesielt i lys av av visse politikere som sprer fremmedfrykt. Men bacheloren og det jeg studerer nå gjelder ikke bare om mennesker med ulik bakgrunn, men også om eldre mennesker og om mennesker som har vansker, enten det er fysiske eller psykiske. Jeg tror som blogger så har man en fantastisk sjanse til å bruke ordene man skriver til å fremme toleranse. Og det er nettopp det du gjør Bra jobba.

Kristina Andersen

23.11.2016 kl.15:48

minrefleksjon: Tusen takk, snille deg! Lykke til med studier og fremtiden :)

Sara Holmberg

24.11.2016 kl.09:46

Jeg vil bare si at jeg tror du bruker stemmen din veldig fornuftig. Du virker som et genuint godt menneske og du viser til oss lesere at du bryr deg - og at du prøver å gjøre ord til handling som du sier. Jeg blir hvertfall inspirert av å lese bloggen din, og det er mye på grunn av hvordan du er og det du skriver. Du er utrolig flink, Kristina <3 Og du fortjener den stemmer du har fått!

Kristina Andersen

24.11.2016 kl.18:17

Sara Holmberg: TUSEN takk for fine ord, Sara <3

Anette

24.11.2016 kl.12:24

Oppfordrer ingen til å jobbe frivillig på barnehjem eller donere penger til dem. Da er dere med på å opprettholde et system som gjør ubotelig skade på barna som må bo der. De fleste har de aller beste intensjoner når de ønsker å hjelpe, men kunnskap er viktig. Det å jobbe på et barnehjem eller støtte dem med penger eller andre ting gjør ikke barna noe godt. Å vokse opp i en institusjon, som et barnehjem er, gir barna permanent hjerneskade og tilknytningsforstyrrelser. De er også ekstremt utsatt for utnyttelse. Noen barnehjem blir drevet som firma, og har dermed ikke barnas beste i tankene. Og selv barnehjemmene som blir drevet på en god måte, gjør ubotelig skade på barna som dessverre må bo der. 80% av barna som bor på barnehjem er ikke foreldreløse. Målet må være å få dem tilbake til familiene sine og kunne vokse opp med en-til-en kontakt. Det arbeider Lumos for (J.K. Rowlings veldedighetsorganisasjon). Støtt heller Lumos enn barnehjemmene.

J.K. Rowling forklarer det bedre (se hele): https://www.youtube.com/watch?v=4WScHeY6soI

Kristina: Virker som at du er samfunnsengasjert og ønsker å ta riktige valg, og håper du setter deg inn i denne saken. For det er en utrolig viktig sak! Du har mange unge følgere som kanskje vurderer å støtte eller jobbe for et barnehjem. Ved å ta dette opp på bloggen vil du kanskje hindre noen, som med de beste intensjoner, ønsker å jobbe eller støtte et barnehjem, men som mangler denne kunnskapen.

Skriv en ny kommentar

hits