Pelsdyrnæring = organisert dyreplageri

Pelsdyroppdrett. Ordet som får blodet mitt til å bruse. Det var en tid jeg var så dum å løp rundt med en SVEA jakke med pels på selv, helt til noen viste meg hvordan pelsen egentlig ble laget. Siden den gang har jeg prøvd så godt jeg kan å påvirke alle jeg kjenner til å ta motstand fra dette, samt bruke bloggen til å sette fokus på denne ondskapsfulle torturvirksomheten som foregår rundt i landet. Jeg blir så forbanna når jeg skriver om dette at jeg sliter faktisk med å ordlegge meg godt nok. Men jeg skal prøve.

Jeg vil be dere om å slå på NRK1 i kveld for å se på Brennpunkt, klokken 22.10.

For hva skjer egentlig når en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler? Svaret får du se på Brennpunkt i kveld. Jeg kan ikke få roset NRK1 og Frank Nervik nok for å ta denne kampen, vise dokumentaren og en gang for alle avlive de idiotiske mytene om pels. Nå er det på høy tid at det blir slutt på dette hjerteskjærende dyreplageriet som foregår rundt på norske pelsfarmer! Usannheter om denne forkastelige næringen har fått leve lenge nok. Jeg blir så sint, fortvilet og lei meg at tårene triller bare jeg skriver om dette, fordi jeg fatter ikke at dette faktisk skjer her i siviliserte Norge i et moderne årstall som 2014!

En stor takk til NRK1 for å ha mot nok til å sende denne dokumentaren og en enda større takk til Frank Nervik for at du orket å gjennomføre dette hjerteskjærende prosjektet. Det er mennesker som deg som er med på å gjøre verden til et bedre sted! Nå er det på tide at Norge får seg dyrepoliti og lar mattilsynet ta seg av temperaturen i frysediskene! For HVOR mange ganger må dyreplageriet i pelsdyrbransjen dokumenteres før Mattilsynet forstår hva som foregår?

100 kommentarer

Anonym

09.12.2014 kl.13:20

Takk for at du tipset å setter fokus på dette.Skal se på.

ida

09.12.2014 kl.13:44

Åh jeg er så enig!! Jeg blir så sint og lei meg av bare å tenke på det! Bra du er med å setter ofkus på en så viktig sak :)

Ingrid

09.12.2014 kl.13:57

Hei!

Lurer på disse meningene og hvordan de samsvarer med det store innlegget (reklame) for Uggs nå tidligere i høst? Så du slettet det kort tid etter. Ikke for å ta deg på noe, er bare veldig forvirret på hvorfor du valgte å gjøre det når det er så allmenn kjent at Uggs ikke er dyrevennlige.

Kristina Andersen

09.12.2014 kl.14:01

Ingrid: Står en forklaring på dette via facebooken min. Jeg var faktisk ikke klar over at sauene ble behandlet såpass dårlig, og slettet innlegget etter kun 25 minutter.

Maren

09.12.2014 kl.14:11

http://www.adressa.no/pluss/nyheter/article10428068.ece

"Måten filmen er klippet på er helt utrolig. Det er klippet i setninger, og lagt til bilder som overhodet ikke kommer fra oss. Bilder av skadde og syke dyr. Dette er ingen dokumentar, men en politisk propaganda."

Elisabeth

09.12.2014 kl.14:18

Dette skal jeg se!

Har bare et lite spørsmål, om noe heelt annet! Jeg har nettopp fått meg en chihuahua, og lurer på hvor lenge du kan ha Milo alene hjemme om gangen? :) og har du han i bur da, eller er han løs i leiligheten?

Ha en fin desemberkveld <3 Klem!

Kristina Andersen

09.12.2014 kl.14:22

Elisabeth: Valpen må trenes opp gradvis når det kommer til hvor lenge han kan være alene :) Nå er jo Milo over fire år, så han kan være alene i opptil 7 timer. Likevel går det sjeldent mer enn maks 4-5 timer :) Jeg har han aldri i bur, han går fritt i leiligheten.

Marte

09.12.2014 kl.14:28

Siden du fremstiller deg selv som opplyst om dette, kan jeg få spørre hvor mange pelsfarmer du selv har besøkt? Man kan ikke skjære alle under en kam vet du, og heller ikke basere seg på at det som står i media er hele sannheten. Jeg er slett ikke for dyreplageri, men det er det heller ikke alle pelsbøndene som er skyldige i. Ikke vondt ment, men jeg syns dette ble litt voldsomt :)

Kristina Andersen

09.12.2014 kl.14:31

Marte: Godt filmen kommer ut da, fordi den kommer heldigvis ikke til å lyve;)

Kristina Andersen

09.12.2014 kl.14:32

Maren: Jeg SPYR av ekteparet Friheim, for noe svada og tull! Dokumentaren er virkelig journalistikk på sitt beste, og jeg er så glad sannheten om disse menneskene ENDELIG kommer frem. Her oppsøkes det og undersøkes det i over to år, for å få dokumentert en grufull sannheten. Dette dreier seg om LIV, så jeg takker Gud for at NRK1 er tøffe nok til å vise dette. Måtte ekteparet Friheim SKAMME seg.

Anette

09.12.2014 kl.14:59

Har ingen betydning om filmen er klippet eller ei.

Ingen dyr har det godt i bur. De er født i naturen og det er der de hører til. Det er så ufattelig tragisk at Norge som er så opptatt av å fremme at de er " best" verden fremdeles driver med pelsoppdrett, og at det i tillegg får subsidier fra staten. En annen ting som er tris er at Ola nordmann selv ikke tar avstand fra dette ved å la være å kjøpe pelsprodukter.

Thea

09.12.2014 kl.15:04

Jeg liker deg når du skriver om dette, Kristina. Håper du fortsetter å spre budskap om dyreplageri jevnlig. Har mange venner som er imot dyreplageri, så jeg trodde alle unge mennesker var opplyst og styrte unna disse stygge pelsjakkene som i mine øyne kun tilhører ekle røktanter som burde blitt kikket stygt på hver dag. Derfor blir jeg sjokkert når jeg tvert imot føler at fler og fler ungdommer kjøper pelsjakker :-( Når jeg blir kjent med nye mennesker, som viser seg å ha pelsjakker og ikke bryr seg om dyrevelferd, vet jeg ikke helt hvordan jeg skal omgås dem.. Jeg vil ikke være deres venn lenger, men det er jo gjerne lettere sagt enn gjort.

MAREN: jeg håper du delte denne linken fordi du latterliggjør ekteparet som kommer med disse utsagnene, og ikke fordi du prøver å motbevise Kristina noe? Isåfall bør du gå inn i de selv og revurdere kildekritikken din. Selvsagt vil ekteparet beskytte seg og lage som at dette er en regissert sannhet. De har jo alt å tape på at sannheten kommer fram.

MARTE: vet ikke hva du forteller deg selv før du sovner inn om kveldene, men tro det eller ei: JO, du er imot dyreplageri. Når du kan betegne en reaksjon på en absolutt sannhet som "voldsom." Jeg er sikker på at du har pelsjakke selv, men er redd for å bli sett stygt på av folk som hater slike som deg. Hva, tror du skaperne bak denne dokumentaren har besøkt friske pelsdyrfarmer, klistra litt rød halloweenmaling fra Nille på kroppen deres og gitt de et manus hvor det står:

Mink 1: *skrik*

Mink 2: slå hodet i veggen av buret i ren frustrasjon og forvirring

Mink 1: Bit av halen til mink 2 som en reaksjon på din og dens egen frustrasjon

Minkebaby: spill død mens du lar larver spise kjøttet ditt mens dine foreldre ser på deg

... ? Hvor blinde kan enkelte mennesker være født?

09.12.2014 kl.15:05

jeg er for avvikling av pelsfarmer, men jeg lurer på hvordan det blir når alle disse dyrene skal avlives? Da de ikke kan slippes ut i naturen siden de er skadedyr.. og ser ikke for meg at dyreparken vil lokke med mink.

Thea

09.12.2014 kl.15:12

Og PS, MAREN: Pardise Hoteldeltakere påstår også at det de sier og gjør er klippet og limt til en forvrengt sannhet, og at de egentlig er smarte i virkeligheten.. Kind of the same thing, er det ikke?

Thea

09.12.2014 kl.15:13

Skulle ønske det var en "liker" knapp i kommentarfeltet her, da skulle jeg likt din siste kommentar Kristina! Kunne ikke vært mer enig. Dette er, som du sier, filmet i to år og det som kommer frem er faktisk realiteten på de grufulle gårdene. Jeg vrir meg her jeg sitter når jeg tenker på ekteparet Friheim. Skamme seg er det minste de burde gjøre.

Louise

09.12.2014 kl.15:21

At du som har en så stor blogg sitter å spyr ut eder og galle, bare fordi dette er noe du er i mot! Det er pinlig hvordan du gjør det på, og hvordan du svarer i kommentarfeltet. Denne filmen er laget av dyreaktivister som vil ha næringen avviklet, og hvordan kan du fatte og tro at vi hadde hatt denne næringen om dette var representativt?? Jeg SPYR av deg og du burde SKAMME deg, herlighet! Bare fordi dette er noe du virkelig brenner for har du ingen rett overhodet til å skrive som du gjør! Dumme, uvitende rosablogger. Har du noen gang vært på en pelsdyrfarm? Nei? Det var det jeg trudde. Det har jeg, og hva du ser i filmen er ikke representativt!! Selvfølgelig skal de som ikke driver lovlig straffes for det, men du kan da vitterlig ikke dra alle under samme kam? Tenk på hvordan de som driver lovlig føler det! Du burde seriøst skamme deg, og du klarer heller ikke å formulere deg og svare godt. På kommentaren til Marte sier du bare at filmen ikke kan lyve, men du som er blogger vet vel hvor mye klipp/lim, redigering osv har og si? Og igjen, bare fordi noen fæle tilfeller kommer frem på film, betyr det ikke at det er REPRESENTATIVT!! Lær deg det ordet for guds skyld og ikke tru at du er en helgen. Du har ikke peiling, og da er det stygt å ytre seg på den måten du gjør. Og overskriften din? Den får blodet mitt til å bruse, få alle fakta på bordet, undersøk selv, dra på pelsfarmer og se selv, så kan vi snakke! Makan til svartmaling!!!

Thea

09.12.2014 kl.15:33

SÅ bra at du bryr deg om dette. Dette er et tema som jeg virkelig ønsker flere kunne bry seg om. En annen ting som også er helt forferdelig er bruk av dyr når det kommer til testing av kosmetiske produkter. Har nettopp hatt et skoleprosjekt om det, og det gjør meg helt kvalm! Hvis ikke du er klar over det kan du gå inn på PETA sine sider og finne ut om produkter du vil kjøpe er blitt testet på dyr, det har jeg startet med.

Bra at du skriver om dette, så flere blir klar over det :)

silje

09.12.2014 kl.15:33

Uansett OM dyreholdet i pelsdyrnæringen hadde vært human, noe den IKKE er - finnes det ingen unnskyldning idag for at andre skapninger skal lide og dø for at noen skal ha en fin pelskrave. Pels er et av di største unødvendige ondene i dette landet!

Hilsen vegetarianer og dyrevenn!

Tone

09.12.2014 kl.15:44

Hei Kristina.

Jeg kommer fra gard der vi bl.annet har drevet med pelsdyroppdrett. Jeg synes det er skikkelig trist å bli kallt dyreplager av folk som snakker av uvitenhet, da både jeg og resten av familien er veldig glad i dyr og høyst opptatt av å behandle de bra. Pelsdyrnæringen blir nøye oppfulgt, og det skal derfor godt gjøres å snike seg unna de høye kravene som stilles. Dokumentaren du snakker om mangler kilder, er mistenkelig klippet, og som de fleste andre filmer om "norsk" næring inneholder den bilder hentet fra utlandet der pelsdyrdriften ikke blir fulgt opp av veterinær og mattilsyn.

Om du vil se en annen side av saken er du hjertelig velkommen til å se dette selv, jeg skal personlig vile deg rundt så du får sett rutinene, oppfølgingen og hvor godt vi tar vare på dyrene våre. Ikke bare revene, men hestene, kuene, grisene og sauene. Kanskje du ikke lenger blir så sint at du sliter med å ordlegge deg når du ser hvor mye bøndene selv bryr seg om dyra sine. Det å være bonde her i landet er ikke noe man blir rik av, dette gjelder både pelsdyrnæring, sauehold og melkebønder, de fleste bønder gjør det fordi de trives med det.

Vennlig hilsen en som er opptatt av at dyrene skal behandles så bra som overhodet mulig, fra de blir født til de blir slaktet- om det er for kjøtt eller pels.

Marianne

09.12.2014 kl.15:48

Det er så grusomt, for vondt langt inni hjerterota.. Jeg skjønner ikke hvorfor folk kjøper ekte pels?!! De må da skjønne hvor grusomt de stakkars dyra blir behandlet. Hver gang jeg ser noen som bruker ekte pels, så har jeg lyst til å gi de samme skjebne som de stakkars dyra har fått, så kanskje de har fått litt vett i skallen sin.. ARG! Blir så frustrert og sint på folk som bare gir blaffen!

Kristina Andersen

09.12.2014 kl.15:49

Tone: Det med å invitere meg her på besøk, er jo noe pelsfarmene har gjort gjentatte ganger med mattilsynet. Og hva skjer da? "Blod ser ikke fint ut på bilder"- som den ene bonden selv sa. Ting blir ryddet opp i, rutinene blir skjerpet når besøket kommer og sannheten kommer ikke lengre frem. DERFOR kan ikke disse såkalte "vennlige besøkene" relateres til et riktig bilde av pelsdyrfarmene. Men nå, derimot, kommer endelig sannheten frem. Synd at det har tatt så forbanna mange år, og at Mattilsynet vi har her i Norge er så latterlig naive og tiltaksløse. Pels er en pervers og totalt unødvendig bransje.

Kristina Andersen

09.12.2014 kl.15:54

Louise: Om noen driver lovlig eller ikke, pelsoppdrett er forkastelig og høyst unødvendig. Heia NRK og Piraya! Jeg håper dette blir spikeren i kista for denne grusomme og meningsløse industrien ;)

Marte

09.12.2014 kl.16:13

Thea:

Fryktelig usaklig av deg å bare anta at jeg er sånn og sånn og eier ditt og datt.. Det jeg prøvde å sette fokus på her var kun at det er flere sider av en sak, og at det som blir fremstilt i media har en tendens til å være det mest ekstreme. Derfor syns jeg det blir feil å stemple absolutt alle som driver innen pelsdyrnæringen som dyreplagere. Men jeg kan berolige deg med at jeg ikke eier plagg med ekte pels selv nei, dog hvis noen skal "hate" noen for noe slik, syns jeg det er fryktelig synd... Det er forskjell på å hate og å være uenige om noe.

Helene

09.12.2014 kl.16:17

Synes kanskje de svarer de over her på en litt frekk måte, eller?

Du vet ikke alt om pelsoppdrett, og nei, jeg er ikke mot at dyr skal pines og behandles på den måten, men hva var det vi mennesker holdt oss varme av før i tiden? Jo, pels.

Ingrid Marie

09.12.2014 kl.16:17

Så utrolig bra at du setter fokus på denne grusomme bransjen. Pelsindustrien er og blir en grusom og totalt unødvendig industri - uavhengig om reglementet blir fulgt eksemplarisk eller ikke. Nei til pels!

Ina

09.12.2014 kl.16:36

Dette er så forkastelig å se på og jeg blir rett og slett kvalm av at noen folk behandler dyr på denne måten!!! Nå er det virkelig på tide med et dyrepoliti her til lands, dette må ta slutt. Bra at du tar tak i dette Kristina, og belyser dette grufulle som skjer her. Hadde jeg kunne valgt et yrke hadde det blitt dyrepoliti uten å nøle!

09.12.2014 kl.16:42

Dyr som brukes til mat blir behandlet på akkurat samme måte, til og med en del steder i Norge. Kjøtt er ikke noe man trenger.. Så da kan man vel være like mye i mot kjøttspising? Dette temaet frustrerer meg.

Ida

09.12.2014 kl.16:45

Utrolig bra at du tar dette her opp! Det skulle flere bloggere gjerne gjort, fordi dette er et svært relevant spørsmål i dagens samfunn. Trenger vi virkelig pels? Nei det gjør vi alldeles ikke. Bryter alle pelsfarmer lovverket? Nei, mest sannsynligvis ikke, men jeg har selv en mistanke om at det er mye som ikke når ut til media. Har vi rett til å bruke svakere stilte individer som det passer oss? Nei, det har med etikk å gjøre. Selv om ikke alle pelsfarmer har forferdelige forhold er dette fremdeles ikke greit i det hele tatt.

Karen

09.12.2014 kl.16:58

Blir så latterlig at folk gang på gang skal forsvare denne bransjen. Det er bare å se dokumentaren selv, videoene og bildene lyger jo ikke! Klarer faktisk ikke å forstå hvordan noen kan ha samvittighet til å gå med pels

Thea

09.12.2014 kl.17:03

Marte: Om en veldedig organisasjon vil sette fokus på sultkatastrofen i Eritrea, filmer de da de få friske, velstående barna? Ikke? Hvorfor det? Fordi ting trengs å bli satt på spissen - i mangel på et mer passende uttrykk - for å forstås. Mennesker lager automatisk stereotypier i hodet sitt, hvis ikke hadde det ikke vært mulig for mennesker å holde styr på all informasjon. Dette spiller media bevisst på. De hadde med andre ord ikke nådd fram til publikum ved å vise et middels """godt behandlet dyr.""" Hjernen vår fanger det ikke, for det fester seg ikke til stereotypiene våre. Jeg sier altså at det HELT sikkert finnes pelsdyroppdrettere som kan fremstille dyrene sine liv helt OK, med at de får mat og medisinsk sjekk. Men dette dekker kun de fysiologiske behovene. Om kun de mest ekstreme tilfellene vises, så er det BRA, men de du mener er overdrevet og feilvinklet... Tror du resten av dyrene trives i små én kvadratmetere bur? At de har det fint fordi de får tilstrekkelig mat og får dekket sosiale behov med andre dyr, som må ligge oppå de for å få plass? At livet deres er verdig fordi de ikke har åpne sår og døde dyr i samme bur som dem?

Hva innebærer det at noen pelsoppdrettsdyr har et verdig liv frem til de blir slakta? Kan en av dere pelsdyroppdrettere i kommentarfeltet forklare meg det? Tone? Louise?

09.12.2014 kl.17:07

Kjenner jeg spyr av deg også (ja, siden dette er det nivået du velger å legge deg på i kommentarfeltet her). Merkelig at man har brukt to år på å klippe denne filmen, sier vel sitt om jobben som er gjort i forhold til hvilken vinkling filmen skal få. Samt at jeg finner det merkelig at det er klippet inn scener fra utenlandske pelsdyroppdrettere, og fra land med andre regler enn Norge. Såvidt jeg vet bor familien Friheim et par kilometer unna meg, og da tar jeg det forgitt at de forholder seg til det norske lovverket. Men man skal jo aldri si for sikkert, det er vel "dere" som vet best, siden det virker som du vet hvordan det er på en pelsfarm uten i det hele tatt å ta deg bryet med å besøke en. Latterlig spør du meg!!!

Thea

09.12.2014 kl.17:24

Louise: selvsagt er dokumentaren laget av dyreaktivister som vil avvikle denne næringen. Alle mennesker med folkeskikk og en god oppdragelse vil da få slutt på dyreplageri? Kan du gi meg fem positive sider med pelsdyrnæringen, siden du mener skaperne av dokumentaren peker på de negative sidene? Om du ikke klarer å gi meg fem positive sider, kan du gi meg én?

Du må åpenbart ha vokst opp i et hjem som driver med pelsdyroppdrett, eller som liker dyreplageri. Uansett hvilke av de som stemmer, har du blitt hjernevasket. Dessverre kan ikke vi få deg til å endre oppfatning om du har blitt oppdratt til å være for dette, men det betyr ikke at du har rett. Et barn som vokser opp hvor foreldrene har åpenlys sex med hverandre og har sex med barna sine, vil tro at incest er vanlig.

Et barn som vokser opp med voldelige foreldre har lettere for å finne seg en voldelig partner. Et barn som vokser opp med sirkusdirektører til foreldre, vil støtte denne type underholdning. Et barn som vennes til å spise grønnsaker til middag, vil fortsette å spise grønnsaker til middag som voksne.

Tone

09.12.2014 kl.17:29

Skikkelig usaklig av deg å svare meg frekt når jeg bare er vennlig mot deg. Lite reflektert rett og slett. Det blir ikke "ryddet" opp før et besøk, bønder behandler dyra sine pent året rundt. Om det så er de som produserer pels, hamburgeren du spiser på lørdagen, skinnjakka di, eller den pulveriserte mysen du drikker (som du sikkert kaller proteinpulver). Prøver igjen; du er hjertelig velkommen på besøk for å skjekke forholdene, faktisk kan du stikke innom akkurat når du vil, helt uten at jeg vet det :) Det er nemmelig slik mattilsynet opererer når de gjør stikkprøver både hos oss og andre flere ganger i året.

Thea

09.12.2014 kl.17:32

Du anonyme som "bor et par kilometer unna ekteparet Friheim"

Hvordan kan du være for dyreplageri?

Om NRK velger å ta med bilder fra utlandet, er vel de bildene like relevante? Nordmenn kjøper jo tross alt pels fra utlandet. Både privatpersoner og butikker importerer pels fra internasjonal industri. NRK prøver å sette fokus på pelsdyroppdrett som en helhet, og vise folk hvorfor de ikke bør kjøpe pels, og da må de jo ta med pelsdyrnæringen både i Norge og utlandet. Smerte hos dyr forekommer ikke bare hos norske dyr, skjønner du. Utenlandske dyr kan nemlig oppfatte smerte og redsel de også. Hvis norsk pelsdyrnæring avvikles, men nordmenn fortsetter å kjøpe pels på nettet, er vi jo like langt. Er ikke det forståelig for deg, eller hører du ikke noe gjennom smertestrikene fra burene til dine kjære naboer?

Nathalie

09.12.2014 kl.17:47

Har det i det hele tatt noe å si om hvordan pelsbøndene behandler dyrene? Skal det ikke være nok bare det at de tilbringer hele sitt liv i små nettingbur, så lite naturlig en kan få det? Bare for mennesket sin forfengelighet sin skyld??

Hadde dette vært tilfelle med en hund eller katt i ett privat hjem, at de tilbrakte hele livet i små nettingbur, så hadde det vært grov mishandling og det hadde blitt gjort noe med en gang.

Dette er dyreplageri uansett om retningslinjene blir fulgt til punkt og prikke, eller ikke! (noe de tydeligvis ikke blir)

Mennesker er de verste, vi er forferdelige, forfengelige, ovenpå og grådige!

Thea

09.12.2014 kl.18:02

Så at en kommenterte på hvordan overskriften din var helt forferdelig. Vil bare si at uansett hvordan du driver pelsoppdrett SÅ ER DET ORGANISERT DYREPLAGING. Dyr skal leve fritt, ikke i små, mørke og kalde bur. Ja, kanskje Norge har litt bedre omstendigheter for dyrene enn resten av verden når det kommer til pelsoppdrett, men det er fortsatt IKKE godt nok. Pelsoppdrett burde ikke skje i det hele tatt, uansett hvor "snille" dere er med dyrene når dere drar pelsen av dem.

Kristine

09.12.2014 kl.18:07

Kjempe flott at du bruker bloggen til å belyse et så utrolig viktig tema! Du gjør en fin jobb, Kristina!

Håper alle får øynene opp for de stakkars, uskyldige dyrene.

Dette kan ikke pågå lenger.

Malene

09.12.2014 kl.18:20

Kunne ikke vær mer enig med deg Kristina.

Fatter ikke at det kan forsvares at man skal holde dyr i fangenskap bare for å drepe de, å bruke pelsen som pynt på jakker. Vi er komt så pass langt at man har andre materialer å dekke kroppen med!

Helene

09.12.2014 kl.18:45

Hei. Jeg skulle kjøpe meg jakke til vinteren, og ville ha en fin og litt dyrere jakke, så den var av kvalitet. Problemet var bare at jeg ikke fant NOEN jakker uten ekte pels som samtidig var fine, med unntak av den ene modellen av SVEA. Denne jakken ville jeg ikke ha, da jeg ikke synes den er så fin, og veldig mange har den. Så jeg endte med å kjøpe en jakke med ekte pels, men angrer.. Har bestemt meg for å ikke kjøpe flere ting med ekte pels etter dette. Men jeg lurte på; har du noen tips til fine vinterjakker, uten ekte pels?

elisabeth

09.12.2014 kl.18:57

"For hva skjer egentlig når en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler?"Spørsmålet er vel egentlig om det fra nå av er fritt fram for å opptre med falsk identitet og skjult kamera.Et annet spørsmål er hva det er som gir "alle" denne suverene retten til å mene, kommentere og vite best om en yrkesgruppe som pelsoppdretterne.Så hva er egentlig sannheten ? This is propaganda.

09.12.2014 kl.19:04

Helene: er det mulig..

Men flott du har innsett hvor egoistisk det er. Jeg anbefaler Fjellreven, de har mange syyykt varme (og fine) vinterjakker uten ekte pels.

Stine Helene

09.12.2014 kl.20:03

TAKK for at du opplyser om dette, Kristina. Selv om kanskje ikke alle pelsfarmer driver med dyremishandling, er det en helt ubrukelig næring. Hva er vitsen med det? Ja, det gir arbeidsplasser, men det er neimen ikke mange norske pelsfarmer igjen. Hva med å skaffe seg en litt mer givende jobb? Det er på tide at folk får et litt mer respektfullt syn på dyr, istedenfor å kun se på de som underholdning (sirkus), klesplagg og billig mat. Og ja, Mattilsynet har aldri hatt ressurser nok til å bistå med dyrevelferd i tillegg til alle andre oppgaver de har, så et dyrepoliti skulle vi hatt for LENGE siden. Helt høl i hue at ikke regjeringen ser det.

Julie

09.12.2014 kl.20:55

Syns det er så utrolig FLOTT at du skriver om dette.

Du er en person med en stor stemme - noe som gjør at flere vil høre og enda bedre, flere vil påvirkes.

Du utnytter muligheten din til å snakke for de som ikke har en stemme, nemmelig dyrene.

Jeg bøyer meg i støvet for deg :-) stå på!

Ragnhild Adventskalender

09.12.2014 kl.21:02

Jeg gruer meg veldig til å se i kveld, men synes det er fantastisk at NRK sender den. Og så flott at du minner leserne dine på det, dette er viktig♡

Hihi, må bare si det... jeg vet du ikke er der enda, men helt ærlig tror jeg det bor en veganer i deg :) Håper du en dag prøver ut livsstilen.

Kristina

09.12.2014 kl.21:04

Bare for en liten tankevekker.

Alle dere som sitter der i hjemmene deres og faktisk forsvarer pelsdyroppdrett, kan dere ikke prøve selv å tilbringe livene deres i bur i vente på å ende opp som en kåpe? Tror dere virkelig at dere hadde hatt det så vannvittig godt som dere skal ha det til at dyrene har det.

Hva slags liv er det egentlig å være innelåst i et bur resten av livet i vente på å bli slaktet for at noen skal bruke pelsen din som klær og ''mote''? Hvordan er det å behandle dyrene ''bra''?

Jeg blir helt kvalm av tanken på å bruke dyr til noe så materialistisk og unødvendig. Det samme gjelder forøvrig underholdningsbransjens bruk av dyr og visse deler av kjøttindustrien.

Vi lever faktisk i 2014, og pels burde egentlig vært noe som ikke var i bruk lenger. Vi trenger det ikke.

Det er helt sykt at noen faktisk synes det er greit å ta livet av et dyr for å få den ''fine'' kragen på jakka si. Fy faen! Men det er jo mye viktigere å gå likt kledd som de kule enn å tenke på den minken som måtte bøte med livet. Forøvrig gjelder det jo og gamle ''tanter'' med store minkkåper. At man kan gå med det uten et fnugg av dårlig samvittighet.

Vi mennesker er så kåte etter penger og materialisme at vi er villige til å gjøre så vannvittig mye grusomt mot dyr. Det er helt forkastelig. Jeg blir flau over å være menneske..

Lene

09.12.2014 kl.21:31

Den fine nye Givenchy veska di er kanskje ikke laget av skinn den da?!

Kristina Andersen

09.12.2014 kl.21:46

Lene: Skinn og pels er to totalt forsjellige ting.

09.12.2014 kl.22:08

Jeg kommer aldri noensinne til å begripe åssen noen kan sitte å forsvare dedette her. At noen synes det er greit. Hvordan lan dere være for dyreplageri? Æsj!!!

09.12.2014 kl.22:16

Forklar forskjellen på skinn og pels

M

09.12.2014 kl.22:50

Flott at du tar opp dette, Kristina. Det er et viktig tema, uansett hvordan dokumentaren blir klippet. Hovedpoenget er at pelsdrift er uetisk. Likevel sliter jeg litt med hvorfor du spiser kjøtt når du er så brennende engasjert for dyrene som blir brukt til pels. Dyrene som blir brukt til kjøttproduksjon har det jo like ille. Jeg blir kanskje ansett som litt ekstrem, men for meg blir det litt dobbeltmoralsk å spise kjøtt tilnærmet daglig, samtidig som man karakteriserer seg selv som dyreverner og skriver slike innlegg. Den kyllingen som blir til de kyllingfiletene du spiser har jo hatt det rimelig jævlig, for å si det mildt. Dette blir egentlig ren undring fra min side, respekterer selvsagt andres valg når det kommer til kosthold! Uansett, stå på videre, viktig å ha slike innlegg innimellom :)

Ole Marius

09.12.2014 kl.23:27

Der tar du feil, Kristina. Skinn lages av huden til en rekke dyr, om man tar med hårene kan man regne det som pels. Syns du framstår som både uvitende og hyklersk i forhold til Givenchy veska di, som Lene kommenterer.

Lene

09.12.2014 kl.23:38

Kan du utdype det? For ettersom jeg leser er det delte meninger om dette. Både NOAH og dyrebeskyttelsen bla sidestiller jo pels og skinn bruk. Jeg har ikke satt meg kjempegodt inn i dette, men for meg fremstår det ganske dobbeltmoralsk å være så imot pels industrien, men skinn og kjøtt, det er liksom helt greit. Ser at mange argumenterer med at da blir hele dyret brukt osv, men.. Dyret dør jo likevel? Så hvis pelsen hadde kommet fra et nyttedyr som har levd undet gode kår, hvor både kjøtt og skinn også ble brukt, hadde det vært greit for deg da?

Lene

09.12.2014 kl.23:43

Kjempebra at du sette lys på dette! Helt utrolig at enkelte faktisk forsvarer pelsdyrnæringen.. Jeg er helt enig med deg Kristina og alt i denne dokumentaren gjør meg direkte kvalm og forbannet!! Fortsett å ha fokus på dette!

09.12.2014 kl.23:46

Skal man være i mot pels så inderlig, så får man også ta en titt på kjøttindustrien. Det blir for dumt å kritisere pelsindustrien, men fortsatt spise så mye kjøtt som vi nordmenn spiser. Vi trenger det ikke, og vi trenger heller ikke pels.

tina

09.12.2014 kl.23:46

Jeg skrek så mye av å se dette, at jeg er helt nummen i kroppen. Helt utrolig at dette får fortsette!! Hva mer skal til for at folk skal få opp øynene sine?

Nei vettu meg hva, skjer det ikke noe nå, kommer jeg å henter deg Kristina, så tar vi på oss turklærne og henter de stakars dyra!

Helene

09.12.2014 kl.23:49

Hvordan kan du si at pels og skinn er to totalt forskjellige sider av samme sak???? Det er det så absolutt ikke - dyr som brukes til skinn, blant annet griser, blir også ofte drept ved gassing, brukt nakkestang på osv., slik som på dokumentaren som sendes. Støtter du skinn støtter du lignende industri.

Milla

10.12.2014 kl.00:14

Bra innlegg Kristina ! Så deler av programmet men ble rett og slett dårlig av å se på. Men Mattilsynet kommer uanmeldt 1-2 ganger i året så om ikke bedriften har noe på plass. Kan de stenge bedriften umiddelbart. Oftest får de 3 uker på og utbedre mangel og feil desverre.. Jeg syns synd i de som er oppvokst på pelsfarmer som ikke klarer og se feil i det de gjør. Vi lever faktisk i 2014 Pels er ikke nødvendig for noen. Det er ingen problem og skaffe andre jobber i dette landet!:) Hilsen dyrevenn🐾

Silje

10.12.2014 kl.00:36

Hva er forskjell på oppdrett for skinn og for pels???

Og hva med dunen vi har i vinterdynene våre???

Sara

10.12.2014 kl.01:03

Jeg kommenterer aldri, men vil bare gi deg en klapp på skulderen for å åpne en diskusjon angående et slikt tema som dette. Du, som har mulighet til å nå de mengdene med menensker som titter innom hver dag, viser deg fra ditt beste når du belyser andre om politiske saker som omhandler oss alle. Pelsdyrnæringen er og forblir forkastelig.

Jeg synes mange av argumentene som sier at om en ikke har vært i en farm, så kan en ikke si noe, eller ha en stemme om det. Betyr dette også at om en ikke har vært i Sudan, Gazastripen, Syria ++ ikke kan uttale seg om forholdene? Ikke holdbart, og iallefall et dumdristig argument. Jeg kan forstå at vi mennesker er imot det som ødelegger glansbildet vi har i hodet, men dette er i mange tilfeller nødvendig og kritisk viktig for å gjøre verden til et liiiittt bedre sted :)

For de av dere som vil angripe alle andre sider som også er et diskusjonsemne (skinn,ull,kjøtt), så vit at en ikke alltid kan engasjere seg i alt. Om vi kunne fått hvert eneste menneske på denne planeten til å engasjere seg i KUN et verdensproblem hver, så ville mye vært gjort. Istedenfor å prøve å finne en annen ting å kritisere Kristina på, så se heller verdien i det at hun faktisk står for noe i dette innlegget!

Heia deg, og heia alle sammen som klarer å kjempe for sine hjertesaker! Husk at alle som har klart å forandre noe i historien alltid har hatt motgang. Disse personene blir i dag kjent som reelle helter :)

Lisa

10.12.2014 kl.01:39

Jeg blir så kvalm av pelsdyrnæringen at jeg holder på å kaste opp. Fatter heller ikke at folk støtter denne grusomme dyremishandlingen... Men når det er sagt, tenk også på griser som har det så trang at de ikke får snudd seg rundt. På alle kylling-hannene som blir drept som små med en gang, fordi de ikke kan "brukes" i industrien, i tillegg til hunnene som aldri får sett dagslys, og lever trangt og miserabelt den korte perioden de lever i. Jeg har vært i flere gårder, en hvor de kun avlet griser, samt diverse andre gårder, og forholdene til disse duyrene er absolutt ikke på noen måte bedre enn dyrene som blir brukt i pelsdyrnæringen. Ikke trenger vi kjøtt heller, vi kan fint leve på et variert plantekost, noe som i tillegg er mye sunnere. Til og med b12 finner vi i planteriket - i tang, og fullverdig protein også. Alt som sies imot er bare myter vi har fått servert hele livet fra denne industrien, for at de skal tjene penger på det. Egentlig er det grusomt. Også griser som er smartere enn hunder, og like smarte som en treåring (menneske)? Hvorfor blir disse glemt? I en ideell verden, burde vi ikke ta noen liv, i mine øyne er alle liv like mye verdt.

Uansett, SUPERT at du setter fokos på dyremishandling! Dyrepoliti er noe vi absolutt skulle hatt... Vi trenger flere som deg! :)

10.12.2014 kl.05:55

Jeg er verken for eller imot pelsdyr. Er ikke alle som behandler dyrene sine dårlig. Men er ikke alle som forstår det.

Kristina Andersen

10.12.2014 kl.06:18

Ole Marius: Skinn er utnyttelse av et dyr som allerede er DØDT. Pelsdyrene avles opp og lever i et helvette for å bli til en pelskrage. DET er forskjellene.

SH

10.12.2014 kl.08:19

Veldig bra at du tar opp dette, kjenner jeg blir kjempeengasjert!!!

Men hva med kjøttindustrien? Kylling fra Prior som du bruker mye i oppskriftene... egg fra Prior.... Det er jammen meg en like skitten bransje. Vær så snill og kjøp økologisk i det minste!

Utfordrer deg til å lese "Sannheten på bordet" eller se "Food inc" - det gav meg en skikkelig "wake up call"

Igjen, bra at du tar opp tema som dette, viktig å få fokus på :)

A

10.12.2014 kl.10:48

Er så glad for at du er en av de bloggere som er imot pelsdyrnæringen. Det er helt skammelig at slike frekke mennesker skal ta seg til rette og behandle dyrene som sin underdanige for sin egen tilfredsstillelse. Det er rett og slett kvalmt. Filmen viser flere brudd på dyrevelferdsloven, og derfor bør pelsdyrbøndene få sin straff for dette.

Oppfordrer deg også til å slutte å spise kjøtt og andre animalske produkter. Mange som behandler gårdsdyrene sine like brutalt, men ikke i alle tilfeller.

10.12.2014 kl.11:37

Et dyr som allerede er dødt? Dyret er jo allerede dødt fordi det er drept av mennesker for at vi skal kunne spise kjøttet fra det.

Jeg kan ikke forstå at det er mulig å være prinsipielt for kjøtt og skinn men mot pels. Begge deler går ut på å avle frem et dyr som man senere enten spiser eller kler på seg. Ingen av disse industriene er nødvendige i vesten lenger, så hvis du skal være mot den ene, bør du også se på den andre...

..

10.12.2014 kl.12:02

"Ole Marius: Skinn er utnyttelse av et dyr som allerede er DØDT. Pelsdyrene avles opp og lever i et helvette for å bli til en pelskrage. DET er forskjellene."

Kristina da :( Følte vi dyrevernere hadde overtaket på idiotene som synes å være for dyreplageri, men her dro du oss et skritt tilbake.. Skinnindustrien er en egen bransje. Husk at også dyr uten pels, som kun har skinn, brukes til moteindustrien (kuer, krokodiller, slanger, sauer) Om pelsdyroppdrett forbys, kan fortsatt næringene holde dyr i fangenskap, droppe å selge pelsen, men selge skinnet. Slik blir det et skinndyroppdrett: og fremtidsutsiktene til dette er ikke bedre.

Å si at skinn er utnyttelse av et allerede dødt dyr, blir som å si at når man først har spist to kakestykker, kan man like gjerne spise to til. Det virker fornuftig, men er ikke helt hold i. Det er jo helhetssummen av hva disse dyreplagerne tjener på både pels, skinn og i noen tilfeller kjøtt fra hvert dyr som gjør at de har råd til å fortsette, og derfor bidrar du også ved å forsvare skinn.

Håper at du i fremtiden kan ha samme syn på skinnveska di som du har på Sveajakka du kjøpte. Når du fant ut hvordan dyr måtte lide for plagget ditt, slutta du å bruke det. Ikke idylliser skinnvesker, vær så veldig snill.. Du har påvirkning, og ved å vise andre at skinnvesker er kult, kjøper fler og fler produkter fra en grusom bransje. Og om du tror forholdene i Norge er ille.. Da skulle du sett forhold i produksjonslandene til disse veskene, jakkene osv..

Charlotte

10.12.2014 kl.12:07

"Skinn er utnyttelse av et dyr som allerede er DØDT" - utelukker det at disse dyrene ikke har levd i et helvete, slik som pelsdyrene? Den logiske slutningen du forsøker å trekke her faller på sin egen urimelighet.

Hvordan skiller dette seg fra kyllingene som vokser opp hundre stk på én kvadratmeter? Er det gode oppvekstvilkår? Lar du også være å spise kylling?

Forskjellen ligger kanskje i at reven og minken er så søte. Da synes vi ekstra synd på dem. Det er ikke så farlig med kua, sauen eller grisen. Så kan perlsmotstanderne angripe motparten for at de er materialistiske, forfengelige og overfladiske. Oh, the irony.

Dallas

10.12.2014 kl.12:23

Skinn og pels er noe vi alltid kommer til å bruke. Det er mange råtne egg i bransjen, det er det ikke tvil om. Men synes denne debatten er veldig ensporet. Hva med andre produkter i skinn? feks hansker, sko, luer og ikke minst kjøttindustrien. Man må ikke glemme alt det andre. Skal man mene noe må man se helhetlig og ikke bare på et produkt, det blir for snevert etter mitt syn.

Karoline

10.12.2014 kl.12:28

Jeg kan jo lage en dokumentar av vår pelsfarm, og si at det er represantivt. Vi har store bur der revene kan gå sammen to og to. De har fått nytt vanningsannlegg slik at de kan drikke vann hele vinteren uten at det fryser til is. De har hyller å ligge på. Og hvis det kommer noen på utsiden av burene midt på natten med lykt og lyser dem i trynet så selvfølgelig begynner de å hoppe fram og tilbake i frykt. Hadde du ikke blitt redd hadde noen kommet og stirret på deg gjennom vinduet midt på natten? Det tror jeg. Veldig barnslig å gå rundt sånn og luske på gårder. For hvis det kommer mange ukjente i kvalpingstiden, så spiser revemødrene opp barna sine for å beskytte dem. Og da er det de "dyreværnerne" sin skyld at de ungene blir spist. Derfor far er nøye med at ingen får gå i revgården i kvalpingstiden. Og far sluttet med blårev dor 9 år siden når de begynnte å avle dem opp så store at ikke klarte å stå. Så jeg vil påstå at det er serriøse farmer. Jeg har faktisk aldri sett så mye som ett sår på revene våres i hvert fall.

10.12.2014 kl.13:29

Pels e nu vel verkelig skinn med hår på. DUMMESTE æ har hørt. Hykleri av dæ. Kos dæ med væska de for 10 000 kroner du.

Morten

10.12.2014 kl.14:37

Sitat:"Skinn er utnyttelse av et dyr som allerede er DØDT. Pelsdyrene avles opp og lever i et helvette for å bli til en pelskrage. DET er forskjellene."

Ett dyr som ER dødt? Hvorfor døde det da tror du? Ble det bare helt plutselig slik? Eller har det blitt avlet opp for å dø det også, slik som fryktelig mye annet vi kjøper\selger i dag?

Er det slik at siden minken er så liten og søt at den får så mye medfølelse?

Hva med alle sauene, kyrne, grisene etc. som lever akkurat slik som du mener minken IKKE skal, i små bur. Disse dyrene blir jo også avlet opp for å bli ett eller annet.

Hva så om vi i stedet jaktet mink ute i det fri, for så å gjøre den til pelskrage? Ville dette være OK?

Da vil vi jo risikere at vi utrydder minken da, er det noe bedre?

Robert D

10.12.2014 kl.14:48

Jeg må også legge inn en kommentar om dette her, så ja, jeg er helt enig med deg Kristina Andersen !

Jeg begynte å se reportasjen i går, helt til han karen kom inn i bygget der de kvite små fine minkene var plassert i sine små bur. Jeg måtte bare skru til en annen kanal, klarte ikke å se på det i hele tatt. Jeg har selv 2 kvite hellig birma katter som er ganske lik minken på en måte. Fikk frysninger nedover ryggen da jeg skjønte att de alvet opp disse små finingene til så å rive av dem pelsen. Tårene bare trilla på meg, fikset det ikke. Fatter ikke att folk kan drive med slikt jeg.

Godt det er sånne som deg som kan bidra med å få bort denne næringa ! :) (y)

Jan Dennis Antonsen

10.12.2014 kl.14:51

Lurer på hvor mange som skriker høyt i kommentarfeltet som spiser kylling... Bare lurer...

Maria Uldahl

10.12.2014 kl.15:01

Det mange ikke forstår at uansett om alle regler blir fulgt så er pelsdyroppdrett ikke forenelig med god dyrevelferd. Det er IKKE god dyrevelferd å ha rovdyr sperret inne i nettingbur. Pelsdyrbransjen har selv innrømmet at hvis de skulle drevet på en måte som tar hensyn til dyrenes naturlige instinkter så ville det ikke lønnet seg. Er ikke det bevis nok for at dette bare burde legges ned, helst igår liksom? :P

Og til alle som angriper filmen fordi det er en "ekstremist" av en dyreverner som har filmet: hva sier dere til at veterinærforeningen og veterinærinstituttet vil legge ned næringen? Er de og ekstremister?

Stå på for dyrene, du :) Og ikke la usaklige og uvitende folk med dårlige argumenter dra deg ned.

fo2re

10.12.2014 kl.15:06

Alle er imot pelsdyroppdrett, samtidig som de samme har huset fullt av Chiuahahaha rotter som har større utvalg i klær enn jeg har...

Syk verden.

K

10.12.2014 kl.15:10

Noe å lese for dere her..

http://www.nrk.no/ytring/derfor-gar-jeg-i-pels-1.12092487

Ola Hansen

10.12.2014 kl.15:33

Vi er øverst på rangstigen, og dyr er mat og/eller klær.

Så lenge behandlinga av dyra ikke fører til dårligere kvalitet så har jeg ingen motforestillinger mot hvordan de blir behandlet.

Det viktige er at kvaliteten på kjøtt og skinn er god.

Anne

10.12.2014 kl.16:02

Kristina andersen skrev "skinn er utnyttelse av dyr som allerede er dødt"-

Det er vel pels også.

Dyrene er like mye drept, om det er for kjøtt, pels eller skinn.

Noe av det verste er også den pelsen som kommer fra utlandet, gjerne på sanne finne krager på jakker som har vært veldig populære hos sånne "unge og hippe jenter".

Og så har du den billige kyllingen da, som så mange "hippe" jenter" jeg har kjent har vært så glad i da...

Joda. Dyrevern, jatakk, men hykleri, neitakk.

Jan

10.12.2014 kl.16:03

Legger merke til at mange av kommentarene kommer fra mulige storforbrukere av klær produsert av barnehender i fattige land. Kanskje noen burde tenke seg litt ekstra om.

Mote industrien har mange liv på samvittigheten.

Tror mange ikke synes dokumentarene om barnearbeid er like interessant da den kanskje angår akkurat "deg"

For øvrig skal jeg se dokumentaren i dag, gleder meg ikke til å se den.

Emma

10.12.2014 kl.17:36

Ja, du tar rett i at skinn er utnyttelse av et dyr som allerede er dødt. Et dyr som dør for at du skal få skinnet dets. Akkurat som at pelsydrene dør for å bli en pelskrage. Hvor er forskjellen?

Ja, noen ganger er skinn et biprodukt av matproduksjonen, men hvordan VET du at det skinnet du har kjøpt kommer fra et dyr som også blir brukt til mat? Det har du ingen dokumentasjon eller noen som helst anelse om.

Les her: http://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/leather-industry/global-leather-trade/

I India er det egne dyr som KUN blir drept for skinnet, og ikke for kjøttet sin del. De blir med andre ord ikke brukt til mat i det hele tatt. Anbefaler deg å se filmen Earthlings, for å sette ting litt i perspektiv. Skinnindustrien er etter min mening like ille som pelsdyrnæringen, begynner å gråte bare av å tenke på det.

Synes det er kjempebra at du oppforder folk til å slutte med pels, men synes allikevel du må vite at det er flere industrier som er like ille som pelsdyrnæringen.

Tonje

10.12.2014 kl.19:24

Jeg antar at minst en eller flere av designerveskene til Kristina er laget av kalv, da dette er vanlig for mange designere å bruke. Men jeg tror og håper at hvis en av dere kunne bevise ovenfor Kristina at disse kalvene har lidd samme skjebne som en mink på en pelsfarm, kun for at hun skal få seg en overpriset designerveske, så hadde hun ikke kjøpt fler.

Så lurer jeg på. Hvis dyrene på pelsfarmene også hadde vært avlet opp pga kjøtt og mat, og ikke kun for estetiske og materielle grunner, ville det da vært OK med pels? Slik som med kuer, sauer og reinsdyr som vi også bruker til skinnfeller eller tepper.

10.12.2014 kl.19:50

Du er ganske naiv da Kristina. Tror du virkelig at dine flotte skinnvesker er lagd av dyr som allerede er døde ????

Elise Olsen

10.12.2014 kl.20:41

Utrolig fint du tar opp dette på bloggen Kristina. Mennesker som sitter og forsvarer, og blander inn andre dyresaker finner man hver gang man sier i mot noe. Jeg brenner for dyr og deres rettigheter, og får daglig tilbakemelinger om "Hva med kjøttindustrien?" "Hva med kyllingene?" Ved å ta opp en ting, vil det ikke si at en ikke bryr seg om det andre. Lurer på om noen hadde stilt de samme spørsmålet hvis det var snakk om mennesker. Endelig får dyr en stemme! Dyr er like mye verdt <3

TM

10.12.2014 kl.21:10

Litt om skinn...

http://dyrevennlig.org/sko/hvor-kommer-skinnet-fra/

Julie

10.12.2014 kl.21:59

Jeg må bare si meg totalt enig med deg, Kristina! Håper virkelig ikke du tar deg nær av noen av de voldsomme kommentarene og slutter å poste innlegg om denne forferdelige bransjen!

Jeg klarer rett og slett ikke bare forstå hvordan noen kan si at denne industrien er nyttig og bra? Folk som forsvarer det er folk som føler seg truffet fordi de eier/bruker pels selv.

Christina

10.12.2014 kl.22:09

Bravo, Kristina!!! Fantastisk at mennesker med stemmer som deg faktisk setter fokus på denne forferdelige industrien!! Dyr burde bli behandlet med respekt og humanitet, som andre liv.. de er tross alt levende vesener de også.

Tusen tusen takk for at du åpner øynene til folk på denne måten.

Det er grusomt å lese seg opp på og finne ut av hvordan det egentlig er, men det står stor respekt av deg for at du ikke bare lukker øynene, men faktisk åpner øynene og SER hva som foregår, selv om det er forferdegli og hjerteskjærende, for det er faktsik det som må til for å få slutt på denne galskapen, folk må åpne øynene å SE!!!

10.12.2014 kl.22:21

Utrolig bra at du tar opp dette! Jeg kunne ikke vært mer enig. Folk som er for pels mangler virkelig empati. Og det å si at vi har brukt pels i tusenvis av år er et helt ekstremt dårlig argument, i og med at vi for tusenvis av år siden ikke hadde farmer hvor dyrene led seg gjennom et grusomt liv. Dessuten har vi andre ting å holde oss varme med nå 2014, vi trenger ikke engang pels. Og de fleste bruker jo ikke kåper heller, de vil bare ha litt pynt på kanten av hetta på jakka si, og det varmer jo hvertfall ingenting. Uansett håper jeg for all del at pels kan forbys - ikke bare i Norge. På tide at folk åpner øynene sine. Jeg er så dritt lei av likegyldighet.

Guro

10.12.2014 kl.23:13

Passe arrogant å sitte og angripe folk som er uenige med deg ang. pelsindustrien, mens når du blir stilt til veggs angående designerveskene dine, avføyer du bare dette ved å si at det er to forskjellige ting. Nok et eksempel på at det vi i bunn og grunn bryr oss om, er oss selv. Regner med du har kilder og bevis på at skinnindustrien er noe HELT annet enn pelsindustrien? Og som enkelte er kommenterer, at selvom man "brenner" for en sak, så betyr ikke det at man ikke bryr seg om en andre saker. Vel, dette er jo et klassisk eksempel på nettopp dét. Forskjellen er at dyret allerede ER dødt? Ehm...... Btw, før du går løs på meg, så skal du bare ha det klart for deg at jeg ikke støtter noen av delene. Men jeg lever i en verden hvor det er en fordel å legge frem gode kilder i saker etter å komme med sånne utbrudd til folk.

11.12.2014 kl.01:01

Kun en kommentar over her om den andre dokumentaren som gikk på tv i går -"Barnearbeid og slaveri". Skulle virkelig ønske at flere engasjerte seg i den saken , små og større barn som blir utnyttet på det groveste. Men selvfølgelig, bedre å ikke tenke på hvordan klærne blir laget , like lite interessant som opprinnelsen til dyre vesker, sko osv. Dobbeltmoral ...

PelleP

11.12.2014 kl.09:56

Det er bare en ting å si.... Om en ikke kan ha dyr til produksjon. Fjern alt av kjøtt i butikkene. EN hysterisk trend er alt dette er. Kyllingen du kjøper til lørdagen har det verre. Grisene som du stapper i deg som spareribs og til julemat, har det ikke bedre. Sauene er vel kanskje de som har det best, men de drepes også for at du skal spise. Samme med fisk. Når skal idiotiet opphøre?

11.12.2014 kl.14:32

HEI..

Blir oppgitt av å lese alle som ikke kan skjønne at noen kan forsvare en slik næring. Det finnes kjeltringer i alle næringer. Og det er kjempe bra at det blir satt fokus på de som gjør noe galt, og at disse burde straffes.

Men alle dere som mener dette, går vel rundt med klær av andre materialer. Noen av disse er mest sannsynlig laget av barnearbeidere. Så da kan vi vel legge ned hele klesbransjen også fordi det er NOEN som bruker barnearbeidere.. Har du sjekket at al sminken du bruker ikke er testet på dyr? kanskje hele sminke næringen også bør legges ned fordi det finnes alltid noen som driver med dyrplageri der også!

Så Kristina hvis du er så imot alt som har med denne næringen å gjøre, så får du selge alle skinnveske dine, slutte å sove i dundyne di, har du en fin skinnfell over en stol så bør du ikke sitte på denne heller!

Og du som blogger er jo med på hele tiden å fremme et forbrukersamfunn som gjør at vi i vesten overforbruker alt. Hvor mange vesker har du? hvor mange sko har du? Hvor mye sminke har du? Hvor mye kylling spiser du?

Dette er heller ikke ting vi må ha for å klare oss, men du har det allikevel.

Og helt enig med pelle er det noe det bør være fokus på så er det kyllingen vi spiser for den har det værst av alle!

RB

11.12.2014 kl.15:37

Så du modererer og velger ut de tilsvar du vil ha?

Ha ha, hva er forskjellen på deg og Nord Korea egentlig? Diktatur frøken med mange meninger, men ingen gode agrumenter? Snakk om å ikke klare å svare på de som er kritiske til dine menginger her inne. HAr du litt baller legger du ut den forrige kommentaren min og svarer på den!

Linn Therese

11.12.2014 kl.17:10

PelleP: Det er skilnad på pelsdyroppdrett og det å ha dyr for matproduksjon. Mat er ein menneskerett, medan pelsdyroppdrett er til berre på grunn av menneskeleg forfengelegheit.

Kristine

11.12.2014 kl.18:20

Bra at du setter lys på dette! Samtidig så mener jeg det er dobbeltmoralsk å spise kjøtt og være i mot pelsindustrien! Kutt ut begge deler, man trenger det ikke! Vær en stemme for dyrene som ikke kan forsvare seg selv <3 Det er null stress å være pels- og kjøttfri :)

Frida

12.12.2014 kl.14:38

Bra du tar opp dette, Kristina! Jeg heier på deg.

Det at vi har brukt pels i mange år er et så latterlig dårlig argument. Vi trenger IKKE pels i 2014. Jeg har klart meg kjempefint uten pels i 21 år nå, og tror ikke jeg er den eneste. Selvfølgelig finnes det pelsdyrbønder som driver seriøst, og tar vare på dyrene sine. Men om bøndene driver seriøst eller "useriøst", så er det ikke det som er saken. Saken er at mink og rev IKKE hører hjemme i små nettingbur, for så å bli flådd for at vi skal bruke pelsen deres. Uansett hvor flinke disse bøndene er med dyrene, så forsvarer ikke det at det er greit å sette rovdyr inne i små bur.

Heidi

13.12.2014 kl.19:22

JØJJE meg! Syns det er skremmende å se så mange kommentarer av folk som kritiserer deg Kristina! Det er helt fantastisk at du setter lys på dette!

At så mange ikke ser at dette er dyreplageri, og at de tar bøndene i forsvar! Herregud, unskyld meg, men du kan faktisk ikke være kjempe glad i dyr om du driver pelsfarm, eller har slaktedyr, melkedyr. DET går ikke. Du må være litt kald og ikke ha for mye følelser. Dette vet jeg, jeg er selv veggis, men jeg har utdanning og mye erfaring om dyrehold! Jeg må nesten le, når bønnder/pelsfarmeiere, sier de ønsker dyrenes beste. Kristina, du er ikke perfekt, siden du spiser kjøtt, har skinnprodukter osv, MEN, du har følelser! Og, det er så utrolig bra at du skriver og brenner for dette! VI trenger at du gjør det! TUSEN TAKK!!!!

13.12.2014 kl.20:12

Heia deg Kristina, som skriver om dette. Systematisert dyreplageri i 2014. I Norge. Helt ubegripelig. Noen pelsdyrfarmer er sikkert bedre enn andre (med tanke på skader/håndtering osv). Men jeg har fortsatt til gode å se noen som klarer å dekke dyrenes naturlige behov - det er nemlig umulig i et bittelite bur med nettinggulv. Det hele er bare hjerteskjærende!

Lillian

17.12.2014 kl.02:25

Synes det er bra du skriver om dette! Synes du er en god blogger, og er ofte innom. Ville bare si at pels og skinn er mye av det samme. Eks michael kors, marc jacobs osv, skinnet er jo bare at pelsen er barbert av. Det at hele dyret brukes osv, dyret dør jo pga vi skal pynte oss med dyre vesker. Men det er jo bra at vertfall pelsen er borte :)

Ida Sofie Eneberg Auraaen

24.12.2014 kl.15:55

Viktig å få frem slike ting, og takk gud for at du er veldig flink til dette <3

27.02.2015 kl.20:41

jeg synes det er deilig og se så mange som bryr seg, men helt forferdelig og se dyrene lide slik!!

Skriv en ny kommentar

hits