Ovnsgratinerte epler

Den siste tiden har jeg hatt så lyst på eplekake, men det er dessverre ikke noe jeg kan spise i ukedagene. Derfor liker jeg å lage sunne varianter av ting som dette, og dette ble virkelig en vinner her i hus. Fantastisk godt, sunt og best av alt - det smaker virkelig som varm eplekake. Til to personer trenger du:

Fremgangsmåten er veldig enkelt! Finn frem en ildfast form og ta i litt vann (det skal akkurat dekke bunnen). Kutt opp eplene og ha i formen. Stø over litt kanel og sukrin, før du gratinerer eplene på midterste rille i ovnen. Her skal de steke på 180 grader i cirka 15 minutter. Helt til de er brunaktige og hele huset lukter deilig eple..

Når eplene er ferdige, tar du vaniljeksam i to skåler og legger eplene over. Strø så over enda mer kanel og sukrin i ønsket mengde! Server og nyt! Enklere blir det ikke, tror jeg :-) Dette er virkelig fantastisk godt, jeg skjønner ikke at det er mulig. Dette skal definitivt lages mye fremover nå i høst. Perfekt som filmsnacks og på kvelder hvor du vil kose deg litt ekstra!

31 kommentarer

Marianne

21.08.2013 kl.09:28

Dette så helt nyydelig ut Kristina! Dette skal hvertfall jeg lage i kveld, godt jeg har en venninne på overnatting i 2 uker slik at jeg kan dele dette med henne :-) Takk for oppskrift!

Johanna

21.08.2013 kl.09:42

Oi,så smart Kristina :) Og så enkelt da. Dette skal jeg prøve i kveld. Fin dessert :)

21.08.2013 kl.10:47

Ohh, genialt! Takk for tips.
Selv foretrekker jeg grønne epler da, blir det godt også mon tro? tihi
Nå må jeg prøve begynne kommentere her, leser jo bloggen din hver dag. Kan ikke være en sniker forever!:D

21.08.2013 kl.11:13

Så veeeldig godt ut! :) Men du burde være forsiktig med kanel...Vet du er glad i det :P Har hørt at for mye kanel er skadelig for leveren pga stoffet kumarin. Men du har sikkert hørt det før fra andre lesere.. Men kos deg for all del :) Skal definitivt prøve det :)

Kathrine Louise

21.08.2013 kl.12:11

Ååå, det så fantastisk deilig ut! :D

Linny in Australia

21.08.2013 kl.12:16

Det er så kjekt når ein finn sunne alternativ! :-)

AL

21.08.2013 kl.12:28

Veeeeldig godt med hakkede nøtter! Mandler, hasselnøtter eller valnøtter strø over eplene før du setter i ovnen, mmm!

madelenwinther.no

21.08.2013 kl.13:16

hei, er ny på wordpress, og trenger et fint design. Har fulgt med på siden din lenge nå, og synes designet ditt er enkelt og sååå fint!! hvem har laget det til deg?? finner ikke fine design noen sted..

Vanja - Min lille verden

21.08.2013 kl.13:22

Herregud * sikle sikle* Nå fikk jeg lyst på det og jammen skal jeg prøve ut dette :) Kjempe bra at du kommer med slike tips, er ikke alltid enkelt å komme på sånt selv :)

Siri

21.08.2013 kl.13:27

Hvorfor bruker du vanlig vanilje kesam og ikke lett?? :)

Sara Katrin

21.08.2013 kl.13:31

Ikke slemt ment, men hvorfor i all vide verden kan du ikke kose deg med en eplekakebit hver dag? Det fins jo ikke skadelig for helsa i det hele tatt, og ikke blir du tjukk av det heller. Iallefall ikke når du er så flink med å spise sunt flere ganger til dagen ellers. Det er viss forskjell på det å pøte i seg sukker i ett kjør flere ganger til dagen, og det å spise en liten søtsak på kvelden, når man skal slappe av og ta livet med ro etter en lang dag på skole eller jobb. Du blir ikke akkurat smellfeit over natta, fordi du har spist en eplekakebit eller en Troika for den saks skyld. Du hadde heller blitt det om du spiste en hel kake for deg selv hver dag.

En annen ting som jeg ikke klarer å forstå, er hvorfor alle skal spise mat med samvittighet hele tiden. Det virker nesten som at hvis du spiser litt usunt på kveldene, så skal du ha så dårlig samvittighet at du nesten griner deg i søvne etterpå. Eller at du dagen derpå må springe fort til nærmeste helsesenter og trene vekk alle kaloriene som du har vært så dum å fått i deg kvelden før.
Altså - ærlig talt, har ikke folk hørt om ordet balanse før?? Det er ikke rart at en kostholdsendring blir så avansert for folk, når de hele tiden må tenke på samvittigheten sin hver gang de får i seg noe usunt i hverdagen. Ikke er det rart folk utvikler spiseforstyrrelser heller, når de hele tiden eller hver gang de spiser en sjokoladebit, må gå å skamme seg for at dem ikke ventet til lørdag med å spise den opp. Helsa blir ikke noe annerledes om du spiser en sjokolade bit på en tirsdag enn om du venter til lørdag. Hadde du som jeg sa over her, spist en hel kake for deg sjøl hver dag, DA hadde nok storyen blitt en helt annen. Det er jo tross alt mengden det kommer an på, og ikke minst hvor ofte du pøter i deg denne såkalte "drittmaten".

Jeg syns det er helt forferdelig å se hva slags forhold folk har til mat om dagen. At de stadig vekk må spise mat med samvittighet hele tiden. Alt handler om balanse, og ikke nødvendigvis bare om maten alene. Jeg syns jaggu at du fint kan kose deg med en eplekakebit eller hva det nå enn måtte være i ukedagene, hvis du føler for det. Særlig når du er så flink med å spise sunt flere ganger daglig ellers. Du dør tross alt ikke ved å kose deg litt på kveldene. Spesielt ikke når du har så lange og travle dager fra før. At du sier du ikke kan kose deg med litt sukker i hverdagen, syns jeg blir en smule for dumt. Du skal ikke ha dårlig samvittighet for at du koser deg litt ekstra når dagen er over. Det skulle igrunn bare mangle.

Og dette er ikke ment som kritikk, men heller en personlig mening. Jeg håper du ikke tar dette i en negativ sammenheng, for det er det altså ikke ment som.

Kristina Andersen

21.08.2013 kl.13:43

Jeg bruker alltid lett, men i går hadde de det ikke på butikken.. Bah!

Kristina Andersen

21.08.2013 kl.13:43

Nettavisen har egne designere som lager design for oss som blogger for de :)

Kristina Andersen

21.08.2013 kl.13:43

Åh, nam! DET skal jeg prøve :D

Kristina Andersen

21.08.2013 kl.13:44

Jaa, huff.. Prøver å skjerpe meg på kanelen, hihi. Men det er jo SÅ godt!! :D

Sandra

21.08.2013 kl.13:44

Nam :) dette skal jeg prøve :) hvor har du kjøpt den "fjølen"? :) har lett etter sånne :)
Ha en fin onsdag videre :)

Kristina Andersen

21.08.2013 kl.13:44

Tror ikke fargen skal ha noe å si. Bruk grønne, du! Koselig at du la igjen en kommentar, det er jo så hyggelig :)

Kristina Andersen

21.08.2013 kl.13:45

Så deilig! Kos dere :D

Kristina Andersen

21.08.2013 kl.13:45

Den er kjøpt på Hansen & Co :-)

madelenwinther.no

21.08.2013 kl.13:58

åja, men nå som jeg gikk inn på nettavisen ser jeg ingen bloggdesignere? kan du sende link? :-)

21.08.2013 kl.14:09

Hvorfor ble jeg anonym da. Det gidder jeg jo ikke være. Synnøve skulle det stå....blæææ:P

21.08.2013 kl.14:30

Problemet idag er at det er de færreste som faktisk vet å "balansere" seg. Det er ikke så lett å bare spise én kakebit, eller én sjokoladerute. På samme måte, så er det ingen som spiser ett potetgullflak, og legger fra seg resten av posen. Jeg kjenner meg selv såpass godt at jeg vet at hvis jeg spiser en sjokoladebit, så spiser jeg resten av sjokoladeplaten. Samme med kake, spiser jeg en kakebit, så spiser jeg kake til jeg ikke orker mer. DERFOR velger jeg å holde meg helt borte fra det! Kanskje Kristina føler det samme? Det handler om å kjenne sine egne begrensninger og tilpasse kostholdet deretter. For de som klarer å bare spise en liten kakebit hver kveld, ja så flott for dem, men det er det de aller, aller færreste som klarer! Og når Kristina sier her at hun kommer med alternativer som er så mye sunnere, og FORTSATT LIKE GODE, hvorfor spise drittmat og søtsaker da? ;)

21.08.2013 kl.14:50

Ja,det er det :) Epler og kanel hører hvertfal sammen :P Men det var ikke for å belære deg alså..vil bare det beste for deg ;)

M

21.08.2013 kl.15:02

tusen takk for nydelig oppskrift! prøvde den med det samme, og det smakte himmelsk:-) denne blir nok en gjenganger!!

Sara Katrin

21.08.2013 kl.15:43

Selvfølgelig er det forskjellig fra person til person, og jeg er helt enig at det er vanskelig å bare spise et kakestykke eller bare et potetgullflak. Men hvem har sagt folk skal KUN spise det? Hva jeg prøver å poengtere her, er at balansen handler ikke nødvendigvis på hvor mange flak potetgull man kan spise i løpet av en dag, og hvor mange ruter sjokolade man kan spise i løpet av en dag. Det jeg mener er at man KAN spise det man vil, så lenge man spiser det med måte. Altså - kose seg med maten, ikke fråtse den - slik som mange gjerne gjør når de får i seg sukker. Det er som du sier - det er håpløst å legge det fra seg når man har begynt å smatte på noe. Men du skader ikke kroppen hvis du koser litt ekstra i hverdagen. og det er her samvittigheten kommer inn. Klarer man å spise usunn mat med måte, hvorfor skal man ha dårlig samvittighet for den maten man har spist da? Jeg forstår det bare ikke.

Men ja - jeg er enig at det er forskjellig fra folk til folk, og Kristina må for all del følge sin egen rytme. Jeg sier heller ikke at det er noe galt i at hun finner sunnere alternativer til søtsakene, men å si at hun IKKE kan spise eller i det minste KOSE seg med litt usunt i hverdagen, syns jeg blir litt merkelig. Men det er som sagt min personlige mening. Kristina skal få gjøre det hun vil selv, jeg klarer bare å forstå poenget med å spise med samvittighet hele tiden, når det faktisk er snakk om å spise både sunt og usunt med måte.
Det er dette jeg mener med balanse - ikke hvor mange kakestykker du kan spise eller hvor mange potetgullflak du kan "trykke" i deg i løpet av en kveld.

Når ble det egentlig skadelig å kose seg i hverdagen?? Jeg vil vel påstå at det er fråtsingen og det å BARE spise usunt hver dag, som er det skadelige.

Maren

21.08.2013 kl.16:37

Du må være "ansatt" av nettavisen da vettu. Det er ikke sån at random folk kan begynne å blogge for de :P

helene

21.08.2013 kl.17:12

nam, det så helt fantastisk godt ut! har prøvd epler i biter med sukker og kanel på, det er dødsgodt. og med kesam og når man varmer det i tillegg så må det nok smake helt utrolig! skal prøve det en dag, for er deilig å ha som snacks hvis man blir kjesken :)

Helle

21.08.2013 kl.17:35

Har allerede spist dette to ganger i dag jeg! tihi.. Smakte himmelsk :) Takk for tipset!

Charlotte

21.08.2013 kl.19:17

Hei :)
Jeg lurte på hvilke redigeringsprogram du bruker for å få "bobla" med teksten inni!
Hehe, jeg liker både deg og bloggen din kjempe godt! :)

Kristina Andersen

21.08.2013 kl.19:39

http://www.picmonkey.com/

Helene

11.09.2013 kl.14:21

Høres godt ut! Og ikke minst ser godt ut! :-)
Dette må rett og slett prøves ut en dag. :-) Vi har masse epler i hagen nå , og det var et bra tips. Litt kjedelig å bare spise et vanlig eple, og når man har lyst på noe godt er jo dette susen. ;-)

Ha en god dag! :-)

Skriv en ny kommentar

hits