vi har det bedre enn vi tror

Jeg klikket meg inn på VG og fikk lese denne sterke saken.

Historien handler om lille Abdilfath på to år, som i hele 32 dager satt på mammaens hofte gjennom ørkenen. Uten mat, og uten vann. Når de endelig kom seg frem til flyktningsleiren, klarte ikke gutten ta til seg næring. Han får nå mat gjennom en sonde, og det er usikkert om han vil overleve.

Dette bildet får hjertet mitt til å vri seg i smerte . .

Jeg syns så utrolig synd på Abdilfath, moren hans og de stakkars menneskene nede i Afrika som må gå igjennom dette. Den verste tørken som har vært på over 60 år.

Dette får meg til å ville gripe inn, dra ned og hjelpe til. Dersom noen ville sendt meg ned til en flyktningsleir, hadde jeg dratt på flekken! Uten den minste tvil.

Norges bidrag til å kjempe mot hungersnøden er på 263 millioner kroner, noe som gjør meg utrolig stolt. Jeg skulle inderlig ønske flere land kunne hjelpe til og at mektige mennesker kunne donert litt av sin formue til noen som virkelig trenger det..

Til tross for alt som har skjedd i Norge den siste tiden, viser det seg nok en gang at vårt land ikke er så ille likevel. Her har vi mat, barna våre får næringen de trenger og vi slipper å dø av sult. Visste dere at i Somalia dør fire barn per 10.000 hver dag, av hungersnød? De får ikke mat og kroppen har ikke krefter til å leve lengre. Det er så urettferdig og grotestk at jeg finner ikke ord.

Nei, her i Norge har vi det bedre enn vi tror.

37 kommentarer

02.08.2011 kl.19:25

FANTASTISK!!!! du er rå til å skrive.

Elisabeth

02.08.2011 kl.19:26

Utrolig bra at du tar opp slike temaer, kristina :) det får oss blogglesere til å rette fokus mot andre ting en bare shopping, intereør og kafebesøk. du er flink! :)
ha en fortsatt herlig kveld!

KristinV

02.08.2011 kl.19:33

Det er helt forferdelig! Jeg er fast bestemt på at jeg en dag skal til Afrika eller et annet land hvor mennesker lider. Jeg har så lyst til å hjelpe! Vi har det sinnsykt mye bedre enn disse menneskene.. Man kan jo bare prøve å sette seg inn i hvordan dem har det, men man forstår fortsatt ikke hvor ille dem har det før man faktisk har vært der å sedd selv.. Iallefall klarer ikke jeg det!
Jeg er så takknemmelig for det jeg har <3

Synes forresten det er bra av deg å skrive om slikt!

katrine

02.08.2011 kl.19:41

utrolig bra skrevet, og kunne ikke vært mere enig med deg.
syns det er helt forjævlig og tenke på åssen dem har det, det må være grusomt! og vi nordmenn som klager over alt og ingenting, og en liten bagatell. vi burde slutte og klage over alt og heller sette mere pris på livet og at vi er heldige som bor i et av verdens rikeste land!

ingvild

02.08.2011 kl.19:41

noe så grusomt :O
glad jeg bor i Norge. og jeg kunne virkelig ønske at ingen trengte å oppleve fattigdom!

Astrid

02.08.2011 kl.19:41

Ja den saken var bare helt jævlig å lese! Fikk helt vondt inni meg.. :( Det er helt sykt hvor jævlig enkelte har det! Vi har det alt for godt! Norge er fyllt av overvektige latsabber som har alt vi noen sinne skulle trenge - og allikevell klager vi. Blir kvalm!

anonym

02.08.2011 kl.19:56

Bra innlegg Kristina.Stakkars små,får helt vondt inni meg.

Ernæringsfysiolog

02.08.2011 kl.20:12

Nå er det strengt tatt umulig å overleve 32 dager uten noe vann eller mat, regelen er enkelt forklart 3 minutter uten luft, 3 dager uten vann og 3 uker uten mat - men denne underernærte gutten hadde ikke overlevd 3 uker uten mat heller slik som "oss tykke nordmenn." Men selvfølgelig er det forferdelig uansett! Håper ALLE nordmenn avser en hundrelapp eller 2! Det har faktisk 99% av oss råd til!

Gi så det svir folkens!!

Benita

02.08.2011 kl.20:23

det er grusomt!

ungdomsperioden

02.08.2011 kl.20:56

Grusomt!

02.08.2011 kl.21:06

Fantastisk innlegg! Du er et godt forbilde :)

isabel

02.08.2011 kl.21:18

hei jeg er en jente på 11år som heter isabel brandtzæg og jeg synes synd på dem:( starak :( :'(

Linda

02.08.2011 kl.21:21

Kjempe fint inlegg Kristina ! Det viser igjen hvor fantastisk herlig jente du virker som :) Fikk tårer i øynene av disse bildene, det er så utrolig synd at uskyldige vakkre mennesker skal lide av at de er født og oppvokst i vakkre afrika.... Vi er virkelig heldige her i Norge ja ! Men kjenner jeg gjerne kunne tenkt meg å dratt ned selv å hjelpt til hadde det ikke vært for studiene i høst.

Mariann

02.08.2011 kl.21:21

Utrolig bra skrevet Kristina! :) virkelig en tankevekker!.. noe å tenke over når vi som har det så bra klager over alle mulige små bagateller.

Camilla

02.08.2011 kl.21:56

Du har heilt rett! Får så vondt av å se desse bildene..

Sararara

02.08.2011 kl.21:56

Enn om du hadde sendt litt mer av dine penger? Kunne nok reddet noen liv...

KRISTINA ANDERSEN

02.08.2011 kl.22:45

Jeg har en helt normal økonomi og støtter månedtlig rødekors. Hva tror du - at jeg er Bill Gates?
-K

ida sherin:)

02.08.2011 kl.22:45

jeg er så enig med deg! får så lyst til å skrike hjertet mitt ut når jeg leser om det :/! har så lyst til å bare gripe inn, men det er ikke så lett:/

KRISTINA ANDERSEN

02.08.2011 kl.22:45

Takk, koselig å høre! Ja, her i Norge har vi det bedre enn vi tror. Tenker at mange av oss hadde hatt godt av å ta turen nedover for å se hvordan verden egentlig er.
-K

KRISTINA ANDERSEN

02.08.2011 kl.22:46

Helt enig med deg, det er som jeg skulle sagt det selv.
-K

KRISTINA ANDERSEN

02.08.2011 kl.22:46

Takk søte deg! Ha en god natt (:
-K

KRISTINA ANDERSEN

02.08.2011 kl.22:47

En dag skal jeg også det, godt det er flere av oss. Man skal virkelig være takknemlig for det man har <3
-K

KristinV

02.08.2011 kl.22:55

Tror du missforsto helt hva jeg mente, Kristina!
Hvis det var det at "vi har det så sinnsykt mye bedre enn disse menneskene", mente jeg at vi er heldig som har en seng å sove i, mat og drikke, penger, et hjem og komme til, osv.. Eller hvis det var "Man kan jo bare prøve å sette seg inn i hvordan dem har det, men man forstår ikke hvor ille dem har detr før man faktisk har vært å sedd selv", så mente jeg at det er helt forferdelig å se disse bildene, men jeg tror det er enda verre in real. Eller var det det at "Jeg er så takknemmelig for det jeg har <3", så mente jeg at jeg er glad jeg har en familie, et hus å bo i, penger, osv..

Beklager at jeg ikke er så flink til å forklare.. Men jeg tror du missforsto helt her!
Du er en bra person, Kristina! Virker iallefall slik. Du skriver om viktige ting, og du bryr deg virkelig! :-)
Som sagt, jeg er ikke så veldig flink til å forklare, men jeg håper det kom bedre fram hva jeg mente nå? Håper iallefall det.

KristinV

02.08.2011 kl.22:57

Shit, beklager.. Jeg leste feil komentar, slett denne er du snill? Må lære meg å lese. Beklager igjen

Guro

02.08.2011 kl.23:05

Dette var en forferdelig historie, du er ikke den eneste som får vondt i hjertet av å se disse bildene! Jeg synes så utrolig synd på de menneskene i Afrika som hver dag må kjempe for livet.

Det høres ut som om du bryr deg, Kristina, og jeg synes det er veldig bra at du bruker bloggen din til å sette fokus på sultkatastrofen på Afrikas horn, for det er så viktig at vi engasjerer oss! Du kan gjerne oppfordre lesere til å gi penger for å støtte hjelpeorganisasjonene som i dag jobber for å redde liv der nede. Tror du har gjort noe slikt før, og vil tro at du kan bidra til å få mange til å gi litt som kommer godt med. Du kan f.eks. legge ut en link til en nettside for en organisasjon man kan stole på at bruker pengene på riktig måte, eller du kan kanskje til og med få til et slags samarbeid med en slik organisasjon? Det hadde vært flott om du gjorde noe slikt, for jeg tror det kunne ha hjulpet mange mennesker!

Vit at også du har muligheten til å jobbe som frivillig og gjøre en forskjell. Det er noe jeg har tenkt til å gjøre når jeg er ferdig med videregående.
Sjekk ut denne artikkelen; http://www.ung.no/frivillig/2776_Frivillig_arbeid_i_utlandet.html

Du kan også bli fadder, for et eller flere barn, gjennom f.eks. UNICEF eller Røde Kors. Gjennom bloggen kan du oppfordre andre til å bli det.

Tusen takk for en flott blogg, Kristina, blir blid av å lese det du skriver..

Mia

02.08.2011 kl.23:30

Sorry mig men.. De borde vara förbjudet för de å skaffa barn:S Skicka ned en lastbil med kondomer kanske? Är ju hemskt att de har de så!!

Anne

02.08.2011 kl.23:33

Hei Kristina!

Denne saken har satt så dype spor i meg, det er helt forferdelig:( Jeg finner ikke ord for hvor urettferdig verden er. Og man føler seg så hjelpesløs når man ser slike hjerteskjærende bilder.
Da jeg leste denne artikkelen om Abdilfatah på 2 år som svever mellom liv og død, måtte jeg bare gjøre noe! Jeg kan ikke bare å sitte og se på at dette skjer.
Så jeg har startet min egen innsamling gjennom fantastiske Røde Kors.
Hvis du vil være med å bidra til min innsamling så er linken her:

http://www.minaksjon.rodekors.no/start-min-egen-innsamling/afrikas-horn/innsamling.aspx?CollectionId=679&ClearCache=1#.TjhplQMbgBQ.facebook

M

03.08.2011 kl.09:14

Leser om alle som ønsker å gjøre noe ved å reise til Afrika uten å tenke over at vi kan gjøre så veldig mye hjemme fra vår egen stuen ved å støtte de menneskene og roganisasjonene som arbeider i områder hvor det trengs!

Ser over at du kommenterer at du har en helt vanlig økonomi Kristina - likevel har du kanskje litt mer enn gjennomsnittet på din egen alder, og i hvert fall stort påvirkningspotensiale gjennom bloggen din. Synes det er kjempe flott at du setter fokus på dette - men hva med å ta skrittet et steg lenger og f.eks starte en utfordring. Få med deg flest mulig lesere eller andre bloggere e.l. i f.eks en shopping-fri måned (bare en uke eller to vil kanksje også utgjøre litt?) og doner pengene som ellers ville gått til shopping til deg selv til en viktig sak! =)

Lisbeth

03.08.2011 kl.09:35

Utrolig bra innlegg Kristina! kjempe bra at du tar opp sånne temaer så du får flere folk til å få opp øynene!

får selv helt vondt i kroppen av å se og lese dette! ..

Sara

03.08.2011 kl.15:20

Hva mener du med at "vi har det bedre enn vi tror"??? Tror du ikke jeg allerede vet det? Så når du skriver det på bloggen så blir vi mer "opplyste mennesker" og tenker "ja, Kristina har rett! For en smart jente" ?? Ja du skriver dette innlegget, men har du sendt penger ned til Somalia, så barmhjertig du skriver???

kamilla

03.08.2011 kl.17:22

uff, får frysninger og vondt langt inn i hjerteroten ved å se disse bildene! veldig enig med deg, hadde jeg fått en sjangse til å hjelpe disse menneskene med noe annet enn kun penger hadde jeg ikke nølt ett sekund!

Caroline

03.08.2011 kl.17:56

Hvis du er interessert i å jobbe som frivillig, så er det jo bare å gjøre det! Jeg har et år igjen av utdannelsen min, ellers hadde jeg helt klart meldt meg som frivillig i dag! Men jeg skal når jeg er ferdig med skole. På bla. XPLORE.NO kan du lese mer om å være frivillig.

Mona Høie

03.08.2011 kl.18:44

Tårene triltet når jeg så disse bildene !! Det er helt sykt å tenke på hvordan noen folk har det.. Jeg er medlem av noe amnesty og unicef greier, så betaler det jeg kan til de som trenger det. Er bare 16 år, så er ikke så veldig mye mer jeg kan bidra til.. Skal helt klart bidra mer når jeg er over 18 !!

Veldig bra at du tar opp dette, Kristina :) Takk, holdt jeg på å si, for at du minner mange på hvordan folk faktisk har det..

marte

04.08.2011 kl.00:04

ta og bruk neste ferie på noe frivillig arbeid for de som ikke har det så greit som oss, da! :-D det skal jeg, og jeg gleder meg noe helt ufattelig!

Anne

04.08.2011 kl.17:41

Heilt einig i at tørken og sultkatastrofa på Afrikas Horn er forferdeleg! Bra at du tar opp slike tema, Kristina. Men eg må kommentere alle dei kommentarane du har fått om "stakkars afrikanere", og om "å hjelpe folk som lider"... Afrika er vanvittig stort. Og det er absolutt ikkje alle afrikanarar som lider. Og før ein melder seg på eit frivilligprogram er det viktig å tenke seg om.

Ønsker faktisk mennesker at andre skal komme og syns synd på dei og hjelpe dei? Det kan i alle fall oppfattast som at ein sjølv meiner at ein har bedre peiling på ting enn andre... Har ein lyst til å reise for å oppleve og jobbe SAMMEN med lokalbefolkning er det ein heilt an sak :)

Då bør ein være litt kritisk til organisasjonen ein reiser med, og prøve å finne ut litt om land, økonomi og bakgrunn før ein bestemmer seg. Kan det for eksempel være at lokale kvinner kunne fått fast jobb og inntekt ved å jobbe på barnehjemmet europeiske organisasjoner sender nye unge jenter til kvar månad? I såfall gjer ein det dessverre det motsatte ved å reise dit som frivillig eit par månader... Heldigvis fins det ein god del bra organisasjonar der ute også!

Toyni (:

10.08.2011 kl.21:50

selvfølgelig har vi det bedre enn vi tror her i norge. Vi blir bare aldri fornøyd, det er det som er problemet !

Monica

15.08.2011 kl.14:21

http://www.minaksjon.rodekors.no/start-min-egen-innsamling/afrikas-horn/innsamling.aspx?CollectionId=862

Som eg har skreve på sia : "Eg kan ikkje sei at det ikkje er vondt å gå innpå vg, dagbladet eller ei anna side når dei første som dukka opp er eit bilde av eit lite barn. Eit lite barn som har det vondt, som er sjukt, og som kan dø. Eit lite barn som aldri får oppleve livet. Eit lite barn som aldri får leve livet. Det er vondt å lese om alle dei menneska som aldri har fått ein sjanse. Dei som blir født til fattigdom, dei som blei født til døden.

På unicef si sia står det : Ditt bidrag vil gjøre en livsviktig forskjell!

Er det ikkje fint å tenke på at ditt bidrag kan redde eit liv, eller kanskje fem? Betyr det ikkje litt for deg? Det gjer det for meg. Derfor lagde eg denne innsamlinga. Eg håpa alle som kan og vil setter innpå litt peng, sånn at vi kan gjer ein forskjell. Sånn at vi kan gjer noko bra. Litt er jo alltid meir enn ingenting, ikkje sant?"

Skriv en ny kommentar

hits